Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Bačić komentirao zašto se Plenković nije obratio medijima nakon sjednice Predsjedništva, pa otkrio: Kreću unutastranački izbori u HDZ-u!

Autor: Dnevno

U središnjici HDZ-a u ponedjeljak je održana sjednica Predsjedništva stranke, a nakon sastanka medijima se obratio Branko Bačić. “Ovo je druga sjednica nakon lokalnih izbora. Raspravljali smo o tjednu pred nama, prvenstveno u Saboru. Imamo dva nova župana. Donijeli smo odluku o njihovim zamjenama”, rekao je uvodno Bačić, a potom je otkrio kako je donesena odluka o održavanju unutarstranačkih izbora.

“Jedan od zaključaka je odluka o održavanju unutarstranačkih izbora na lokalnim razinama. Najvjerojatnije će započeti 15. rujna. Planiramo Opći sabor stranke s oko 2000 izaslanika održali bismo početkom siječnja iduće godine”, rekao je Bačić.


Vladajuća većina je stabilna

“Vladajuća većina je stabilna, u petak ćemo donijeti rebalans proračuna. Traju pregovori oko formiranja vladajuće većine u Varaždinskoj županiji. Sutra je sastanaka s predstavnikom stranke Reformista, izvijestit ćemo vas o dogovorima”, rekao je.

O odgovornosti Ante Sanadera

“Zaboravlja se u javnosti da od 30 velikih gradova u Hrvatskoj, HDZ je pobijedio u 15. Mislim da to govori o snazi i uspjehu na izborima. Što se tiče odgovornosti Sanadera za rezultata jednog grada, smatram da je odgovornost predsjednika županijske organizacije na razini županije pa se njegova odgovornost može samo mjeriti kroz prizmu rezultata. Mijenjali smo statut da ne bismo bili primorani da tamo gdje nismo zadovoljni rezultatima, održimo unutastranačke izbore gdje će svaki predsjednik lokalne organizacije morati prolaziti test kroz te izbore. U Splitu i županiji će se jasno odrediti prema budućim čelnicima. Ne bih prejudicirao ničiju odgovornost. Rezultatima ondje nismo zadovoljni, ali prepustit ćemo članstvu odluku. Mislim da smo time puno ispred drugih, mi ne raspuštamo članstvo i niže organizacije. Time šaljemo poruku da smo demokratska stranka”, komentirao je Bačić.

O rezultatima na Korčuli 

“U prvom krugu smo pobijedili u svim jedinicama lokalne samouprave na Korčuli. Očito je trenutak u kojem kandidati za čelna mjesta nisu dobili potporu i mi ćemo o tome jasno na razini županijske organizacije razgovarati”, komentirao je Bačić.

O Mati Frankoviću

 “Razgovarao sam s njim, to je bio neoprezan istup. Držim da je eventualno njegovo nezadovoljstvo trebalo komunicirati u toj jedinici samouprave. Ako je Mato Franković imao primjedbe na kampanju g. Filipovića, to je trebalo riješiti u ovoj zgradi, na razini Predsjedništva HDZ-a ili kroz Klub zastupnika. Takve ocjene stranačkih prijatelja iznose se na tijelima stranke.”

O pravosuđu

“Dijelom smo govorili o radu Odbora za pravosuđe koji je bio prošli tjedan. Najavili smo potrebu izmjena nekih zakona koji bi bili na tragu boljeg nadzora rada sudaca.”

Na pitanje zašto Andrej Plenković nije dao izjavu nakon sjednice, Bačić je komentirao: “Plenković je kao rijetko koji premijer dostupan medijima i vjerujem da će i ovaj tjedan imati priliku dati izjave, mislim da nema potrebe da nakon svake sjednice Predsjedništva govori predsjednik”, te dodao: “Nije uvijek on izlazio nakon sjednice. Puno puta sam u ime stranke izjavu davao ja i drugi članovi. Ovaj model nam se čini prihvatljiv, to ne znači da tijekom tjedna neće biti na raspolaganju. Ne moramo uvijek isto nastupati. Kad ocijenimo da nema potrebe, netko će od nas izaći, javnost neće biti zakinuta.”
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.