fbpx
Ilustracija, Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Austrija stavila Hrvatsku listu visokorizičnih zemalja, evo što morate znati prije nego krenete na put

Autor: Dnevno

Zbog visoke vrijednosti incidencije, Hrvatska i Nizozemska  u ponedjeljak su stavljene na austrijsku listu visokorizičnih zemalja, s obzirom na visoku vrijednost incidencije.

Agencija za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) pojasnila je za Večernji što to točno znači za Hrvate koji se upute u ovu zemlju.

Sukladno uvršenju na listu, putnici koji dolaze iz Hrvatske moraju kao i do sada na zahtjev nadležnih organa pri ulasku u Austriju predočiti negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati od uzimanja uzorka.

Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata, te je po ulasku u zemlju obvezna 10-dnevna karantena, koja se može prekinuti negativnim testom peti dan od ulaska u Austriju (dan ulaska računa se kao nulti dan).

Obvezna registracija

Dodatno, za ulazak u Austriju obvezna je prethodna online registracija ili ukoliko registracija nije moguća elektronskim putem, putem propisanog obrasca u papirnatom obliku koji je potrebno imati sa sobom pri ulasku u Austriju.

Ono što je promijenjeno odnosno postroženo od 3. svibnja je ulazak u Austriju za prekogranične radnike i ostale stalne prekogranične putnike iz Hrvatske. Oni trebaju predočiti negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 72 sata. To znači da se prekogranični radnici po novom moraju obvezno testirati svaka tri dana, a ne kao do sada – jednom tjedno. Ukoliko se ne može predočiti test, ulazak u Austriju je moguć pod uvjetom da se u roku 24 sata u Austriji obavi testiranje. Ova odredba odnosi se i na ostale prekogranične putnike koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili iz razloga studija odnosno školovanja.

Za sve redovne prekogranične putnike obvezna je prethodna online registracija, najkasnije svakih 28 dana, kao i prilikom svake promjene podataka( ime, adresa, odredište, test i sl.).

Sve aktualne uvjete za ulazak putnika iz Hrvatske u Austriju i iznimke možete pogledati na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www. mvep.hr
Posebna odredba 

AEGES je pojasnio i odredbu da putnici iz visokorizičnih područja i zemalja pri ulasku u Austriju moraju uz obveznu karantenu imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok se brzi antigenski test više ne priznaje.

Naime, ta posebna odredba se odnosi samo na putnike koji su zadnjih 10 dana boravili na teritoriju Brazila, Indije i Južne Afrike tj. regija s istoimenim mutacijama. Za njih također vrijedi obvezna 10-dnevna karantena koja se može prekinuti isključivo negativnim PCR testom peti dan nakon ulaska u Austriju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.