fbpx

AUDIO: ‘Iscurila’ snimka – evo kako se u Hrvatskoj kupuju glasovi

Autor: Z.S.

Žena, koja se na početku telefonskog razgovora predstavila kao gospođa Maričić iz Zagreba, od gospodina Šuljića traži nadoknadu za troškove putovanja. Šuljić joj odgovara: 'Koliko vas dođe, toliko ćemo riješiti.'

Na Facebook profilu Novalja Novaljciman objavljena je audio snimka razgovora u kojem, kako se čini, suradnik aktualnog gradonačelnika Novalje Ivana Dabe nudi novčanu naknadu za dolazak na glasanje.

'Pozvani smo prije nekoliko dana da predočimo dokaze, između ostalog, i o navodnim neistinama kupovanja glasova od strane trenutnog gradonačelnika. Gospodo, nadamo se da smo zadovoljili vaš zahtjev.', napisali su oni koji stoje iza profila. U komentarima ispod članka objašnjeno je kako muški glas na slici pripada Ivici Šuljići, suprugu kandidatkinje za zamjenika gradonačelnika na listi Ivana Dabe. Žena, koja se na početku telefonskog razgovora predstavila kao gospođa Maričić iz Zagreba, od gospodina Šuljića traži nadoknadu za troškove putovanja. Šuljić joj odgovara: 'Koliko vas dođe, toliko ćemo riješiti.'

Oni koji stoje iza profila potvrdili su nam kako je snimka autentična.


– Stigla je na naš mail od pouzdane osobe koja zeli ostati anonimna zbog posla, radi u javnom poduzeću te se boji otkaza. Muškarac kojeg čujete na snimci je Ivica Šuljić,komunalni redar u Novalji te suprug kandidatkinje za zamjenika gradonačelnika Smiljane Čemeljić Šuljić, koja je na listi aktualnog gradonačelnika Ivana Dabo Đona. Ova praksa je uobičajena, ljudi su na ruke dobivali novce za glas. Situacija u Novalji je krajnje ozbiljna, da nema kupovanja glasova gradonačelnik Ivan Dabo ne bi prošao u drugi krug izbora. Borimo se protiv korumpirane vlasti, ali teško je jer znaju kako dobiti izbore – na ovaj način, nažalost. Nadamo se da će se to u nedjelju napokon promjeniti – rečeno nam je.

U prvom krugu lokalnih izbora, najviše glasova za gradonačelnika dobio je Ivan Dabo (42,35%), kandidat koalicije HDZ, HSLS, HSU. U drugi krug ući će u obračun sa kandidatom grupe birača, Antom Dabom, koji je u prvom krugu dobio 29,95% glasova birača. Kandidat HSS-a i SDP-a, Boris Šuljić, zamalo je propustio ulazak u drugi krug, dobivši povjerenje 26,38% glasača.

Na izborima za Gradsko vijeće najviše glasova dobila je koalicija HDZ,HSLS,HSU (39,99%). Ante Dabo nositelj je liste grupe birača koja je ostvarila drugi najbolji rezultat (29,89%). Iza dvije najjače opcije slijede lista HSS,SDP (26,85%) i Hrvatski laburisti-stranka rada (3,27%).

Ivan Dabo već je pet mandata na čelu Novalje. Birači će u nedjelju odlučiti hoće li mu povjeriti i šesti mandat.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.