Screenshot

APEL ZBOG PRESUDE ERCEGU: ‘Ugrožen je temelj demokracije’

Autor: S.V.

Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava izražavaju zabrinutost presudom g. Zoranu Ercegu kojom je hrvatsko pravosuđe propustilo zaštiti njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja. Naime, g. Erceg je nepravomoćno osuđen na 15 dana zatvora uvjetno na 12 mjeseci te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja spomeniku Franji Tuđmanu jer je svojom izjavom “Zločincu ste digli spomenik” kršio javni red i mir i izazvao “opće zgražanje”.

Prekršajni sud u Zagrebu je ovom nepravomoćnom presudom u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju. Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Europski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se također štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati ‘uvredljivima, šokantnima ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva’. Zbog toga organizacije za ljudska prava  smatraju kako se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.