fbpx

Antun Vrdoljak dobio milijun kuna iz crnog fonda, Hoyka ‘samo’ 200.000

Autor: hina

Kao i u prvom čitanju njenih iskaza 24. travnja i danas je ponovljeno da je od stranačkih dužnosnika najveće mjesečne naknade od čak 10 tisuća kuna primao tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. No, on po novac navodno nije dolazio svakog mjeseca nego je čekao da se skupi veći iznos.

Čitanjem istražnih iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, koja je priznala da se iz stranačkih crnih fondova uz bivšeg predsjednika Ive Sanadera financirao niz stranačkih dužnosnika te da se ilegalni novac koristio za potrebe HDZ-ovih predizbornih kampanja, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje u slučaju Fimi media.

Iz pročitanih iskaza doznalo se da se novac izvučen iz državnih institucija i tvrtki preko tvrtke Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime, koristio za predizbornu predsjedničku kampanju Jadranke Kosor. Na popisu osoba kojima je tijekom predizbornih kampanja isplaćivala ilegalni novac su i estradni umjetnici Ivana Kindl, Jacques Houdek, Vanna, Davor Dretar Drele, Lana Jurčević i Miroslav Škoro.

Čak milijun kuna isplaćeno je Antunu Vrdoljaku, dok je oko 200 tisuća kuna dobio i fotograf Damir Hoyka.


Kao i u prvom čitanju njenih iskaza 24. travnja i danas je ponovljeno da je od stranačkih dužnosnika najveće mjesečne naknade od čak 10 tisuća kuna primao tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. No, on po novac navodno nije dolazio svakog mjeseca nego je čekao da se skupi veći iznos. Na isti je način novac podizala i bivša ministrica Bianca Matković.

Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom računovodstvenom evidencijom koju je prije uhićenja zakopala u vrtu obiteljske kuće.

Sanader ponovno prigovorio

Osim Branke Pavošević krivnju u slučaju Fimi media priznao je HDZ-ov rizničar i šef Carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Ivo Sanader, glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je ‘crni fond’ nastao bez znanja stranačkih tijela.

Njihovi branitelji danas su prigovorili pročitanim iskazima Branke Pavošević ističući da je pred USKOK-ovim istražiteljima svjedočila kontradiktorno te da je terećenjem ostalih optuženika za sebe pokušala ishoditi bolji položaj u sudskom postupku.
Iskazima Branke Pavošević prigovorio je i Sanader kojemu je posebno sporno što optuženicima čiji se istražni iskazi čitaju, jer su se nakon priznanja odlučili braniti šutnjom, ne mogu postavljati dodatna pitanja.

Nakon stanke na davanje iskaza bit će pozvana Nevenka Jurak. Ako i on, poput Mladena Barišića i Branke Pavošević, odbije svjedočiti i odgovarati na pitanja, na suđenju će se pročitati njezini iskazi iz istrage.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.