ANTE GOTOVINA: ‘Domovinski rat temelj je državnosti’ | Dnevno.hr
Screenshot

ANTE GOTOVINA: ‘Domovinski rat temelj je državnosti’

Autor: dnevno.hr

Ovom operacijom, hrvatska je spojila sjever i jug tada podijeljene države

Na središnjem obilježavanju 25. obljetnice VRO Maslenica, izaslanicima se obratio i umirovljeni general Ante Gotovina.

“Danas obilježavamo 25 godina jedne u nizu operacija Domovinskog rata. Zadaće postavljenje pred akciju Maslenica bile su slične. Uspjeh operacije donio je sigurnost u području grada Zadra, Biograda, Šibenika i Sinja. Potaknuti iskustvom naučene lekcije u operaciji Maslenica, pokazali smo spremnost za finalno oslobađanje naše domovine. Uspjeh je bio pretpostavka potpisivaja Daytonskog sporazuma kojim je uspostavljen mir na ovim prostorima. Ne smije se zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobode, za sve ljude koji žive tu neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Domovinski rat je temelj državnosti. I dalje nam ostaje briga o čuvanju sigurnosti i sloboda. Oružane snage su za to jedna od najvažnijih čimbenika. Sigurnost i sloboda su pretpostavke da bismo se mogli usredotočiti na gospodarski razvoj Republike Hrvatske i na tom putu želim nam uspjeh”, rekao je Gotovina.

Podsjetimo, budnicom gradske limene glazbe središtem Zadra te polaganjem vijenaca ispod Križa na Gradskom groblju, u Zadru je u ponedjeljak počelo središnje obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica 93., kojom su Oružane snage RH oslobodile bitne strateške točke od okupacije srpskih paravojnih postrojba, i omogućile ponovno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

U ime Hrvatskoga sabora vijenac je položio potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, u ime predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević, u ime predsjednica Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednik savjeta Predsjednice RH za branitelje, a vijence su položili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te predstavnici gradova, županija i brojnih braniteljskih udruga.

U visokom državnom izaslanstvu su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, generali Ante Gotovina i Rahim Ademi, a u povorci koja je s gradskog groblja položila zajednički vijenac i zapalila svijeće kod Spomenika 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, te kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu kneza Višeslava, bili su roditelji poginulih branitelja te predstavnici javnoga i društvenog života Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko- dalmatinske županije.

VRO Maslenica

Operacija Maslenica oslobodilačka je operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, izvedena početkom 1993. protiv vojnih snaga tzv. srpske krajine koje su s tada okupiranog dijela zadarskog područja prekidale kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih paravojnih postrojba neuspješno digli u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja, sljedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim, napadima velikosrpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon “Maslenice”, do 31. ožujka 1991. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.