Ankica Tuđman o Titovoj bisti: Moj Franjo rekao je ‘neka ostane’! Prisjetimo se i što je Tuđman mislio o Titu!

Autor: I.Galešić

Ankica se ne sjeća koji su suradnici to zahtijevali.

Supruga prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Ankica Tuđman prisjetila se što je njezin suprug mislio o bisti Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika.

Za Večernji list kazala je kako je jednom prilikom kazao kako su mu njegovi suradnici sugerirali uklanjanje Titove biste, no on je odgovorio “neka ostane”. 

Ankica se ne sjeća koji su suradnici to zahtijevali. 

Podsjetimo se, u dokumentarcu Jakova Sedlara “Tuđman” prvi hrvatski predsjednik iznio je svoje mišljenje o Titu. 

“Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe u razdoblju Drugog svjetskog rata. Bio je komunist, marksist, ali je bio veoma pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u okviru Jugoslavije, a želio je i da njegova Jugoslavija bude ravnopravna u odnosu i na Sovjetski Savez. Titove zasluge, što se hrvatskog naroda tiče, jesu u tome što je s antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih demokratskih sila antifašističke koalicije, što je omogućio da se stvori federalna država Hrvatska i po Ustavu iz 1945. i po Ustavu iz 1974., što je omogućio pravne osnove za samoodređenje i proglašenje samostalne Hrvatske”, kazao je Tuđman.

“Negativno je to što je bio komunist, što je odgovoran za uvođenje komunističkog režima, za sve zločine koje je taj komunistički režim učinio, ne samo u ratu nego i poslije rata. Bez obzira na to je li osobno naredio ili nije, vjerojatno nije, ali snosi odgovornost za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu, zatim poslije rata za progone i Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u Hrvatskoj i drugim zemljama. No on je kao komunist uvijek ostao Hrvat. U Zagrebu je prijateljevao s Miroslavom Krležom, s kojim sam i ja bio prijatelj i koji me spasio od progona komunističkog režima”, objasnio je dr. Tuđman.




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.