Anketa: Ivo Sanader je građanima Hrvatske sinonim za gorčinu i razočaranje

Autor: M.S.

Ako za to ima dokaza, naravno, Sanader se treba naći pred zakonom, slažu se građani iz Siska, Dugog Sela, Osijeka, Zagreba, Splita, Malog Lošinja... Ali javno mijenje možda i najbolje ocrtava precizni mehaničar iz Cvetkovca kraj Koprivnice kada kaže: 'Previše štete je već napravio Hrvatskoj'.

Političari su imali svoju priliku za mišljenje o tome treba li Sanadera pod hitno podvrgnuti nekom istražnom procesu. Jučer su se oglasili i novinari sa svojim stavom o peticiji za kazneni progon na Dnevno.hr. Danas donosimo treći i konačni dio ispitivanja javnog mijenja o našem bivšem premijeru – upitali smo ‘narod’ što misli o zakonskom gonjenju Sanadera, te smatra li da je zakon dosad imao isti odnos prema građanima kao i prema bivšem premijeru i hoće li ga imati ubuduće.

– Ako je kriv, onda ga treba goniti. Ako nije, onda ne. Ne znam ja sve, nisam ja s njim sadio, ali svi su tu oni krivi, ne mogu spavati zajedno a da ništa ne znaju jedni o drugima – rekao nam je elektrotehničar Darko Aleksić iz Siska.

Definitivno ga treba istražiti, zato što bi ovo trebala biti pravna država. Sanader nije ravnopravan s građanima, ali bi trebao biti, ako želimo biti država kakva želimo biti
Matea Bartolović, studentica

Sanader nije jednak pred zakonom, nastavlja te dodaje da ga jako smetaju i razno-razna povjerenstva na kojima se priča no ne djeluje.

– To više ne mogu ni gledat – kaže.

Andrija Josipović iz Kolarića smatra da ‘ima materijala da se Sanader privede, te da se to ‘već predugo čeka’.

– Ja sam HDZ-ovac, ali to nema veze. Bez obzira, treba progonit svakoga tko je kriv, a korupcije ima svuda. Isti pred zakonom nismo, a pravna država ne funkcionira. Za to će trebat vremena – rekao je.




– Trebao bi bit isti kao ostali građani. Nema veze što je istaknuta ličnost, trebao bi isto kao svi odgovarati – kratko se osvrnula fotografkinja Mihaela Biljan iz Dugog Sela.

Da prema Sanaderu treba biti još stroži, jer je on najodgovorniji, smatra profesorica matematike i fizike iz Daruvara, Elza Ivan.

– Mislim da je on blesav. Najedanput onda, kako je prekinuo sa svime, nije htio biti odgovoran, ostavio je Jadranku samu, a znate i sami kako je vodio zemlju – smatra gospođa Ivan.




– Definitivno ga treba istražiti, zato što bi ovo trebala biti pravna država – drži zagrebačka studentica Matea Bartolović. Ne vidim razloga zašto ne, nastavlja, ako se dokaže da ima istine u optužbama. Ona smatra i da Sanader i građani nisu ravnopravni:

– Ali bi trebali biti, ako želimo biti država kakva želimo biti.

Mislim da je on blesav. Najedanput onda, kako je prekinuo sa svime, nije htio biti odgovoran, ostavio je Jadranku samu, a znate i sami kako je vodio zemlju
Elza Ivan, profesorica matematike i fizike

Zakon za sve treba biti isti, ističe Hrvoje Božinović, avioprijevoznik iz Osijeka, jer je to ‘način na koji ćemo se izvući iz ovoga stanja’.

– Ukoliko za to postoje osnove, definitivno se treba ispitati Sanadera. A po svemu ovome što se piše, ima osnove. Njegova je bila vrlo odgovorna funkcija, i svatko griješi, ali ovo… – smatra Božinović. Također upozorava i da narod ne smije biti licemjeran:

– Mi smo svi ogorčeni i razočarani pa bi htjeli da Sanader za sve odgovara. Ali teško je reći kako bi netko od nas reagirao, teško je reći da se razlikuju oni koji su uzeli malo i oni koji su uzeli puno.

– Treba goniti svakog za koga ima osnove. Zato što bi, ako ima dokaza, svi trebali odgovarati pred zakonom – kratko je komentirao Ante Kovač iz Malog Lošinja, inače građevinski tehničar.

Sažet, no vrlo jasan bio je i Zvonko Matijašec, precizni mehaničar iz Cvetkovca:

– Mislim da bi se trebalo privesti Sanadera. Previše štete je već napravio Hrvatskoj.

Na kraju, razgovarali smo i s umirovljenikom Goranom Adumom iz Splita.

– Treba promijenit cijelu vladu kompletno. Promijenio bih i Mesića, ma sve. Neće njih ništa maknut bez revolucije. Nije Sanader sam kriv, to je nemoguće. Nitko nije postao bogat bez još ljudi, to su morali radit svi – odrješit je Adum.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.