Angažman pripadnika Oružanih snaga RH u obrani od poplava u Hrvatskoj i BiH

Autor: A. Pranjić

Labudica, koja služi za potrebe prevoženja inženjerijskih strojeva i amfibije, tijekom prijepodneva je započela prijevoz elemenata pontonskog mosta iz vojarne Kamensko u Karlovcu na prostor Cerne.

U obrani od poplava u Slavoniji, u četvrtak 22. svibnja 2014. angažirano je oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH. Hrvatska kopnena vojska u Županji je angažirala 98 pripadnika 1. mehanizirane bojne “Sokolovi” Gardijske oklopno mehanizirane brigade s 11 motornih vozila (m/v) i 1 sanitetskim vozilom. Angažirano je i 50 pripadnika bojne PZO s 4 m/v, a u tijeku je izmještanje 20 pripadnika inženjerijske bojne u vojarnu Bosut u Vinkovcima s 2 terenska motorna vozila.

U Drenovcima je 51 pripadnik bojne PZO preuzeo dosadašnje aktivnosti 86 pripadnika 1. mehanizirane bojne “Sokolovi”, zajedno sa 6 m/v i 1 sanitetskim vozilom. Na području Gunje i Račinovaca 47 pripadnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a sa 3 amfibijska vozila, 3 čamca, 4 terenska m/v i kombijem, angažirano je na izvlačenju stoke. U Vrbanji je angažirano 35 pripadnika inženjerijske bojne sa sredstvima inženjerijske bojne, labudicom, kombinirkom, 2 samoistovarivača, 6 m/v i 3 čamca. U Posavskim Podgajcima angažirano je 100 pripadnika bojne “Gromovi” na aktivnostima punjenja vreća s pijeskom, te nadzoru i popravku nasipa.

U Soljanima je angažirano 85 pripadnika bojni Tigrovi i Gromovi, 5 m/v i 1 sanitetsko vozilo. Tijekom noći 10 pripadnika bilo je angažirano na ophodnji nasipa. U Babinoj Gredi angažirano je 5 pripadnika inženjerijske bojne, labudica, 1 utovarivač i 2 samoistovarivača. Tijekom jučerašnjeg dana bili su angažirani na aktivnosti utovara i odvoza šute i kamena na prilaznu cestu do nasipa (oko 280m3).

Zapovjedništvo za potporu angažiralo je u četvrtak ukupno 36 pripadnika s 12 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje u Otoku, Cerni i Gradištu.
Dvije cisterne za dostavu pitke vode angažirane su u Okučanima i vojarni „Bosut” Vinkovci. U Okučanima je tijekom jučerašnjeg dana dostavljeno 7000 litara vode, a za potrebe kuhanja na lokacijama Otok, Cerna i Gradište izdano je 3500 litara vode. U Cerni se u poljskoj kuhinji priprema 400 obroka, u Otoku 600 obroka, a u Gradištu također 600 obroka. Na sanitetskim osiguranjima ukupno je angažirano 8 pripadnika Vojno zdravstvenog središta, odnosno dva sanitetska tima i jedan epidemiološki tim, koji su raspoređeni u sportskoj dvorani Cerna i vojarni „Bosut” u Vinkovcima.

Labudica, koja služi za potrebe prevoženja inženjerijskih strojeva i amfibije, tijekom prijepodneva je započela prijevoz elemenata pontonskog mosta iz vojarne Kamensko u Karlovcu na prostor Cerne. Tijekom srijede, za potrebe prijevoza humanitarne pomoći iz Zagreba u Nuštar, za prijevoz medicinskih kreveta i madraca, bila su angažirana dva m/v, jedno 10 tonsko m/v i jedno 5 tonsko m/v. Također, iz Zagrebačkog velesajma, Zagreb angažirano je bilo jedno 5 tonsko m/v za prijevoz dječje hrane i kozmetike na relaciji Zagreb – Požega.

U pružanju pomoći stanovnicima poplavom ugroženih područja i dalje sudjeluju i pripadnici i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Tako je jedan helikopter Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a nastavio je pružati zračnu potporu na području Slavonije. Tako je tijekom 21. svibnja na prostoru Osijek-Županja prevezao 25 vojnika i pratećeg osoblja angažiranog u zaštiti i sanaciji poplavljenih područja pri čemu je ostvario 2,5 sati naleta. Polazna slavonska baza ove helikopterske posade su Vinkovci. Letačka posada sveukupno je do danas u zračnoj potpori stanovništvu Slavonije ostvarila 13 sati naleta, pri čemu je prevezla 93 osobe.

Na području BiH djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV, također iz ETH, a šestoga dana (srijeda, 21. svibnja) pružanja pomoći građanima BiH na područjima ugroženim od poplava djelovali su na prostoru Orašja gdje su posade provele u zraku 10 sati i pri tome prevezle 11 osoba i 34 tone tereta, te redovno sudjeluju u sanaciji i zaštiti nasipa. Od upućivanja u BiH letačke posade HRZ i PZO sveukupno su do danas imale169 letova s ostvarenih 63 sata naleta, a prevezle su 261 osobu i 90 tona različitog materijala. Polazna baza posada je aerodrom Rajlovac kod Sarajeva. Djelovanje hrvatskih helikoptera u BiH produženo je do do 23. svibnja 2014. temeljem Odluke koju je 19. svibnja na telefonskoj sjednici donijela Vlada RH uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH, navodi se u priopćenju MORH-a. 




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.