‘Amnezija’ na nastavku suđenja Polančecu

Autor: hina

Svjedokinja se prvo držala iskaza iz istrage u kojoj je rekla da na sjednicama nikad nije bila razmatrana kupnja vlastitih dionica Podravke. No, nakon što su joj branitelji optuženih predočili zapisnik sa sjednice NO-a po kojem je ona bila na sjednici na kojoj se razgovaralo o 'stjecanju vlastitih dionica', kazala da se ona toga ne sjeća ali da je to moguće ako tako stoji u zapisniku.

Suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju ‘Spice’ nastavljeno je danas svjedočenjem članice Nadzornog odbora Podravke Karmen Antolić koja na većinu pitanja obrane šestorice optuženika nije odgovorila jer se, kako je objasnila, nije mogla sjetiti zbog proteka vremena.

Prva svjedokinja na suđenju optuženima za pokušaj nezakonitog preuzimanja Podravke ustvrdila je da na sjednicama Nadzornog odbora nikad nije bilo govora o tome da postoji opasnost od neprijateljskog preuzimanja Podravke, a što tvrdi obrana optuženika.

Svjedokinja je rekla kakao nema saznanja, osim iz medija, da se na sjednicama razgovaralo o suradnji Podravke i splitske tvrtke SMS koja je od Podravke dobila zajam, a kasnije ga nije mogla vratiti. Dodala je da se ne sjeća da su im na sjednici NO-a bili predstavljeni krediti odobreni SMS-u kao i drugim tvrtkama.

Svjedokinja se prvo držala iskaza iz istrage u kojoj je rekla da na sjednicama nikad nije bila razmatrana kupnja vlastitih dionica Podravke. No, nakon što su joj branitelji optuženih predočili zapisnik sa sjednice NO-a po kojem je ona bila na sjednici na kojoj se razgovaralo o ‘stjecanju vlastitih dionica’, kazala da se ona toga ne sjeća ali da je to moguće ako tako stoji u zapisniku.

Antolić je imenovana u NO Podravke 2008. na prijedlog Vlade. Na toj je dužnost i danas za što prima novčanu naknadu od 8500 kuna mjesečno.

Odgovarajući na upit Polančecovog branitelja kako to da ju je Vlada predložila kad nema ni jednu dionicu Podravke, rekla je da ona to ne zna i da to treba pitati nekog drugog.

Potvrdila je, međutim, da ju je predsjednik HSS-a Josip Friščić zamolio da u Nadzornom odboru predstavlja HSS.




– Točno je da me o tome pitao i Friščić, rekla je svjedokinja, članica HSS-a i predsjednica koprivničke gradske organizacije. Dodala je da ne zna kakav je bio stav Friščića i HSS-a o neprijateljskom preuzimanju i da ona u NO-u predstavlja ‘institucionalne investitore’.

Na niz pitanja branitelja svjedokinja je odgovarala da se ne sjeća uz objašnjenje da je prošlo previše vremena. Nije se tako mogla sjetiti tko je osim okrivljenih bio član Uprave, kao ni jesu li Miroslav Vitković i Marin Pucar bili članovi Uprave kad je ona postala članica NO-a i jesu li i oni članovi HSS-a.

Rekla je i da se ne sjeća je li se u srpnju 2008. na skupštini dioničara razgovaralo o opcijskim ugovorima i je li na sjednicama NO-a donijeto pravno mišljenje o kreditima.




Provoptuženi Polančec nakon rasprave je ocijenio znakovitim što predsjednica gradske organizacije HSS-a ne zna u kojoj su stranici Vitković i Pucar. – Kako neću okretati glavu dok to čujem i dok na 90 posto postavljenih pitanja čujem odgovor ‘ne znam i ne sjećam se’, rekao je, dodavši da bi se trebao suzdržati ali ne može jer se ‘radi o njegovoj koži’.

Polančec i ostali optuženi su da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su, tvrdi USKOK, pritom oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Suđenje se nastavlja sutra.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.