Amerikanac židovskog podrijetla na čelu žalbenog vijeća Gotovine i Markača

Autor: hina

Sudac Meron (71) u ICTY-u je od studenoga 2001., od početka kao žalbeni sudac, a predsjednik suda bio je od veljače 2003. do studenoga 2005. Također je službovao kao žalbeni sudac UN-ova tribunala za Ruandu (ICTR).

Bivši predsjednik Haaškog suda (ICTY) Theodor Meron, koji je izabran za predsjedavajućeg suca Žalbenog vijeća u drugostupanjskom postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, u ponedjeljak je sebe odredio za predžalbenog suca u istome predmetu.

– Ovime se određujem, s trenutnim učinkom, za predžalbenog suca s nadležnošću za sve predžalbene postupke u predmetu – navodi se u odluci koju je objavio ICTY.

U današnjoj odluci o predžalbenom sucu, ICTY je prvi puta objavio da je za predsjednika Žalbenog vijeća izabran američki sudac Theodor Meron.

Predsjednik Haaškog suda Patrick Robinson 23. svibnja je objavio nalog kojim su određeni članovi Žalbenog vijeća u predmetu protiv Gotovine i Markača, nepravomoćno osuđenih 15. travnja na 24 i 18 godina zatvora, zbog odgovornosti za zločine nad srpskim civilima tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

– Prema pravilu 22(B), Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, ja sam izabran za predsjedavajućeg suca u predmetu – navodi u odluci Meron.

Dobitnik Legije časti

Sudac Meron (71) u ICTY-u je od studenoga 2001., od početka kao žalbeni sudac, a predsjednik suda bio je od veljače 2003. do studenoga 2005. Također je službovao kao žalbeni sudac UN-ova tribunala za Ruandu (ICTR).




Pravo je diplomirao na Sveučilištu Jeruzalem, a doktorirao je na Harvardu i Cambridgeu. Od 1977. je profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu sveučilišta New York, te na Institutu za međunarodne studije u Ženevi, a predavač je na Harvardu i Berkeleyu, u Kaliforniji. Radio je kao savjetnik za međunarodno pravo u State Departmentu.

Kao vodeći znanstvenik za međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava i međunarodno kazneno pravo, Meron je autor niza knjiga i članaka koji su ugrađeni u temelje međunarodnih kaznenih tribunala, navodi se u njegovom životopisu na internetskoj stranici ICTY-a.

Član je Američke akademije znanosti i umjetnosti, te počasni predsjednik Američkog društva za međunaordno pravo. Sudjelovao je u pripremoj komisiji i na osnivačkoj – Rimskoj konferenciji za uspostavu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) 1998., a kao stručnjak ICRC-a za međunarodno humanitarno pravo drži godišnje seminare diplomatima UN-a u New Yorku.




Dobitnik je niza američkih i međunarodnih priznanja, uključujući i francusku Legiju časti.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.