Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

AMERIČKI NOSAČ AVIONA U SPLITU: ‘Plenković pokazuje da je jači od Milanovića! Velika je to stvar i za ugostitelje, ali i turističke i ljubavne usluge’

Autor: Daniel Radman

U hrvatske teritorijalne vode danas je uplovio je američki nosač aviona “USS Harry S. Truman” koji će iduća četiri dana biti usidren u Splitu.

Dolazak ovakve moćne grdosije, k tome je još na nuklearni pogon, za Hrvatsku je uvijek vijest, a osobito u današnjim vremenima kada se naveliko zvecka oružjem između SAD-a, odnosno NATO-a, i Rusije. Iako je viceadmiral Curt Renshaw prilično opušteno najavio da će posjet Splitu biti prilika mornarima da “iskuse što Hrvatska ima za ponuditi”, kod vanjskopolitičkog analitičara Branimira Vidmarovića smo ipak provjerili koliko ovakav događaj ima težinu.

“Mi se obično u hrvatskoj javnosti kao mala dječica iznenađujemo i radujemo kad dođu veliki američki brodovi, nije ovo prvi put da se tako nešto događa. Zapravo, radi se o rutinskom posjetu. ‘Truman’ je prije nekog vremena sudjelovao u vojnoj vježbi u albanskim teritorijalnim vodama, tako da se, šire gledano, radi u sklopu operacije slanja poruke Moskvi i širenja povjerenja između saveznika NATO-a. S te strane je dolazak značajan za nas, ali ne treba gledati na njega kao da je dizajniran samo za Hrvatsku”, kaže nam analitičar.

Plenković vraća kontrolu nad vanjskom politikom

Dodao je kako je Truman mogao biti stacioniran i u Napulju ili Crnoj Gori, no da je hrvatska diplomacija umiješala svoje prste.

“S obzirom da će Plenković posjetiti ‘Truman’, ovo je dobra prilika za našeg premijera da vrati kontrolu nad vanjskom politikom. To ipak više ide njemu na ruku u kontekstu sukoba s predsjednikom Milanovićem i posljednjim Milanovićevim izjavama. Dakle, naša vlada će politički profitirati. Kažem, ‘Truman’ se mogao usidriti bilo gdje na Mediteranu, a izabran je baš Split”, naglašava Vidmarović.

“Linija vlade jača je od linije predsjednika”

S obzirom da će Plenković doći osobno te da posjet neće prepustiti ministru obrane Mariju Banožiću, zanimalo nas je i koliko je to znak nepovjerenja prema ministru ili je jednostavno procijenio da mu treba PR u ovom trenutku.

“Da, treba mu PR na većoj razini. Inače, u velikim razvijenim zemljama ovo nije prigoda na koju ide premijer ili predsjednik, to rade male zemlje poput nas i Albanije. Recimo, i Edi Rama se slikao na ‘Trumanu’… No, u ovom slučaju, kad ide Plenković, ujedno se koristi prigoda da se pokaže da je linija vlade, odnosno premijera i ministra vanjskih poslova, važnija od linije predsjednika.”




Osim političkog, dolazak američkog nosača aviona imat će i turistički značaj, oko 5.000 ljudi ovdje će odmarati iduća četiri dana.

“Možemo očekivati da će se poduplati cijena kave i svih ostalih ugostiteljskih proizvoda i usluga. Za splitske ugostitelje ovo je velika stvar, svakako je prilika i za turističke, pa ako hoćete i “ljubavne usluge”, prokomentirao je Vidmarović.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.