photo:profimedia

ALARMANTNO U DALMACIJI! Dva grada najkritičnija: Oglasili se liječnici

Autor:

Pandemija korona virusa sve intenzivnije pritišće hrvatski zdravstveni sustav, a osim u Zagrebu čini se kako je situacija iznimno ozbiljna i u Splitu. Da je tome tako potvrđuje poruka ravnatelja splitske bolnice Julija Meštrovića koji je ujedno član stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Kako je naveo stanje je alarmantno, a broj bolesnika u splitskoj bolnici u posljednjih se tjedan dana udvostručio. “Ako se ovako nastavi bit ćemo u velikom problemu. Velik dio kapaciteta je zauzet. Ovo je zadnji trenutak da se počnemo ponašati tako da se taj broj više ne povećava jer ako se nastavi kao u zadnja dva tjedna imat ćemo problem s osobljem, pa onda i s kapacitetima, i nećemo imati gdje primati bolesnike”, rekao je Meštrović u razgovoru za N1 re naglasio kako je u Splitu još 150 kreveta na dispoziciji, no tu treba pridodati i druge bolesnike. Ravnatelj splitske bolnice otkrio je kako je u gradu pod Marjanom 35 liječnika i zdravstvenih djelatnika izvan pogodona, jedni su bolesni, a drugi u samoizolaciji te im kronično manjka medicinskih sestara, a premda je nedavno bio raspisan natječaj za 50 sestara odaziv je bio slab.

“Mi ćemo raditi koliko god treba, nećemo ići ni na bolovanje ni na godišnji, radit ćemo koliko god možemo”, rekao je Meštrović. I predsjedojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić upozorio je kako su u tu kliniku u posljednja dva dana zaprimljena 32 covid pozitivna pacijenta, ali  da je popunjeno pola bolničkih kapaciteta. Nastavi li se takav trend splitska bolnica za desetak dana mogla bi biti popunjena.

“Na respiratoru je trenutno šest bolesnika. Vjerujem da nam nikada neće trebati veliki broj respiratora, ali ako se ovako nastavi mi smo u roku od desetak dana popunjeni. U tom se slučaju moramo vratiti na onaj režim koji je bio na snazi na proljeće ove godine kada je bolnica na Križinama prenamijenjena u covid bolnicu”, kazao je Ivić dodajući da se nada da doi prenamjene bolnice neće doći. “Za sada su svi pacijenti u toj klinici sa srednje teškim i teškim upalama pluća među kojima su i mlađi ljudi, no uglavnom je to populacija od 50 godina i više”, pojasnio je ustvrdivši kako je epidemija postala puno proširenija i ekstenzivnija zbog čega je sve više pacijenata koji trebaju bolničko liječenje.Upitan da komentira najave mogućnosti novog lockdowna ili policijskog sata odgovorio je da mu je o tome teško govoriti jer je totalno zatvaranje ekonomska katastrofa i nešto što nitko ne želi. “Mogli smo u prvom valu pokušati i nadati se da će se bolest ugasiti, ali kada nam je jasno da se bolest neće ugasiti onda nam preostaje jedino da   je kontroliramo. Kontrolirati je možemo samo onim metodama koje jesu iz 19. stoljeća, ali su vrlo učinkovite, dok ove iz 21. stoljeća o njima samo pričamo, ali nemamo na raspolaganju. Cjepivima, efikasnim lijekovima, to je još uvijek priča”, poručio je Ivić, a javnosti se obratila i ravnateljica NZJZ SDŽ Željka Karin te upozorila kako alarmantni podaci stižu iz Sinja i Imotskog, velikim problemom smatra to što se ljudi ne pridržavaju mjera.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.