Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

ALARM U VLADI I HDZ-U! Filipović utapa Plenkovića: Jeste li primijetili što je izgovorio?

Autor: Iva Međugorac

Andrej Plenković na vrijeme je upozoravan na njega, tim riječima u HDZ-u se komentira slučaj ministra gospodarstva Davora Filipovića koji se po svemu sudeći ozbiljno spleo oko afere Ina i objašnjavanja svoje uloge u istoj. U Vladu premijera Plenkovića ovaj je nesuđeni zagrebački gradonačelnik ušao kao zamjena za privedenog Darka Horvata, a u HDZ-u se još tada pričalo kako je Filipović nagrađen radi toga što se za stranku žrtvovao na zagrebačkim lokalnim izborima na kojima je pokazao da je miljama daleko od vještog komunikatora kakav je Plenkoviću nedvojbeno potreban što zbog afera koje potresaju njegovu Vladu, što zbog krize koja nam predstoji.

Bez obzira na to što mu se u zagrebačkoj kampanji potkrao cijeli niz gafova Filipović je ministar gospodarstva postao kao osobni izbor premijera Plenkovića, jer Plenković naprosto tako djeluje- kada je kadroviranje u pitanju on ne dopušta da mu se u to itko petlja.

Kadrovski je Plenković s Filipovićem potpuno promašio, tvrdili su u HDZ-u i prije afere Ina naglašavajući da mladi lavovi na koje se premijer oslanja nemaju dovoljno znanja i iskustva za upravljanje složenim resorima što se potvrdilo i na ranijim primjerima koje je Plenković evidentno ignorirao. Nije Filipović u ministarsku fotelju stigao tek tako, prije toga bio je u NO Hrvatskih šuma uz koje se povezala afera Vjetroelektrane, dok se trenutno problematizira njegova uloga u Nadzornom odboru Ine koju je pogodila velika afera odnosno pljačka s trgovinom Ininog plina.

Do uhićenja se spominjao i kao kandidat za direktora HEP-a

Sve i da Filipović doista nije imao nikakvog doticaja sa sumnjivcima koji se u kontekstu ove afere spominju, evidentno je da njegove loše komunikacijske vještine u probleme dovode kompletan HDz, ali i premijera Plenkovića. Do unazad nekoliko dana ministar Filipović tvrdio je kako nema broj i kako nije komunicirao sa privedenim direktorom Škugorom, što se osporilo u tekstu tjednika Nacional koji je pozivajući se na visoke pravosudne izvore ustvrdio da je Uskok snimio Filipovića u nizu razgovora sa Škugorom. Usporedno s time izvor iz Državnog odvjetništva je za 24 sata demantirao tu informaciju, a dok su se dva neimenovana izvora iz pravosuđa nadmetala Filipović je šutio što definitivno nije dobra poruka javnosti koja s velikom pažnjom prati rasplet ove neugodne afere.

”Nikada nisam razgovarao telefonski s tim čovjekom”, izjavio je Filipović pomalo nedorečeno, ako nije razgovarao telefonski s tim čovjekom je li možda sa Škugorom razgovarao uživo budući da se on do uhićenja spominjao i kao kandidat za direktora HEP-a? Da nikada ni na koji način nije komunicirao sa Škugorom Filipović bi to valjda u ovim za njega opasnim trenucima na taj način javno i iskomunicirao, a kada već to nije jasno dao do znanja ostavio je prostor za spekulacije što u najmanju ruku nije dobro i što ukazuje na njegove političke slabosti koje za sobom povlače i Plenkovića. Filipovićevo izmotavanje oko komunikacije sa Škugorom upalilo je alarm za uzbunu i u Vladi i u HDZ-u u kojem smatraju da bi ova ministrova nedorečenost mogla biti opasna za cijelu Vladu posebice ako se istraga nastavi širiti. Ministar je, prema riječima naših sugovornika iz HDZ-a ostavio dojam da ne govori istinu o razgovoru s glavnim protagonistom afere Ina koja je sama po sebi dovoljno opasna po kompletnu Vladu, i time još jednom pokazao da nije dorastao poziciji na koju ga je osobno instalirao Plenković.

Filipovića se povezivalo sa utjecajnim splitskim HDZ-ovcima

I prije nekoliko mjeseci kada je Filipović imenovan ministrom gospodarstva naši su sugovornici upozoravali na to da bi radi njega moga pasti Vlada povezujući ga sa HDZ-ovom hercegovačkom ekipo koja je bliska odbjegloj braći Mamić, pri čemu se ponajprije aludiralo na poduzetnika Renata Renu Koraća, vlasnika kladionica u susjednoj BIH koji je Mamiću svojevremeno posudio 45 milijuna kuna kojima je njegova supruga Marina podmirila dug državi koji je nastao temeljem pravomoćne sudske presude iz Osijeka, a čime je spriječena ovrha države nad blokiranom imovinom Mamićevih.

Uz to što se povezivao sa braćom Korać koja su bliska Draganu Čoviću iz HDZ-a BiH Filipovića se povezivalo i sa utjecajnim splitskim HDZ-ovcima, no on je u javnom prostoru uglavnom percipiran kao Plenkovićev kadar. Ako se afera Ina nastavi rasplitati i ako se doista potvrde teorije o FIlipovićevim vezama i razgovorima s protagonistima ove mutne priče to bi se zaista moglo obiti o glavu i premijeru Plenkoviću bez čije privole ovaj nikada ne bi niti postao ministar.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.