Pexels

ALARM! OBAVEZNO PROČITAJTE! Jeste li i vi primjetili?

Autor: Iva Međugorac

Nemoguće je nezamijetiti ove podatke.

Usprkos navijačkoj euforiji koja je zavladala našom zemljom teško je ne zamijetiti da je u posljednjih nekoliko dana čitav niz proizvoda povučen sa polica supermarketa. Posljednji takav slučaj jest obavijest Ministarstva poljoprivrede o povlačenju i opozivu sedam proizvoda smrznutog povrća mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft. koje na tržište stavlja Plodine Frizo: grašak-mrkva, povrće za francusku salatu, carska mješavina, špinat, mahuna žuta, mahuna zelena i grašak, sve od 400 grama, radi mjera predostrožnosti zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes.

”Proizvodi se povlače radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft., radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane”, stoji u priopćenju. Inače, bakterija Listeria monocytogener patogeni je mikroorganizam koji se prenosi hranom, a posebno je opasna za starije osobe, trudnice, novorođenčad te odrasle ljude slabijeg imuniteta. Mpže se pak naći u termički neobrađenoj hrani, ali i hrani koja je kontaminirana iz okoliša.Bakterija Listeria monocytogenes patogeni mikroorganizam koji se prenosi hranom. Posebno su izloženi oboljenju stariji ljudi, trudnice, novorođenčad i odrasle osobe slabijeg imuniteta. Može se naći u hrani koja nije termički obrađena ili koja je kontaminirana iz okoliša. S tržišta je u četvrtak povučeno i smrznuto povrće koje na tržište stavlja Stanić d.o.o. Radi se o Meksičkom mixu od 2,5 kilograma te Povrću za juhu ministrone (10 vrsta povrća) neovisno o roku trajanja i LOT-u, mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kit.

“Navedeni proizvodi povlače se radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft. radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane”, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. U utorak je pak povučen Chira Francuski mix mađarskog proizvođača Pentafrost koji na tržište stavlja Lidl zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes.

Radi se o proizvodu s rokovima trajanja i LOT brojevima: do 07.10.2018; LOT L6 280, do 15.10.2018; LOT L6 288, do 31.08.2018; LOT L6 243, do 26.11.2018; LOT L6 330, do 28.11.2018; LOT L6 332, do 25.11.2018; LOT L6 329, do 12.12.2018, LOT L6 346.

Zanimljivo je dakle, kako se povlači čitava paleta smrznutog povrća proizvedenog izvan Hrvatske, dok paralelno s ovim podacima domaći proizvođači voća i povrća prolaze kroz agoniju, kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda na police trgovina. Propadaju tako tone rajčice s neretvanskog i šireg splitskog područja jer ih nema tko otkupiti, a umjesto svježeg i sezonskog proizvoda trgovački se lanci radije okreću uvoznom koje je jeftinije. Kada se govori o povrću uvozi se doslovno sve od mladog krupira oko 15 tisuća tona, luka oko 17 tisuća tona, mrkve i paprike oko deset tisuća tona i oko sedam tisuća tona krastavca. Kada je u pitanju voće tu opravdano prednjače banane, ali primjerice uvozimo i oko 7 tisuća tona grožđa, te oko 18 tisuća tona jabuka. A u ovom trenutku supermerketi diljem zemlje prepuni su uvoznih lubenica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.