Pixsell

‘Ako je registar autentičan, pronaći ćemo i kazniti objavljivača’

Autor: Mladen Prenc

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec poručio je kako će ukoliko se utvrdi da su podaci registra branitelja potekli iz MORH-a provesti detaljnu istragu zbog objave državne tajne.

– Naša dilema nije bila da li će registar biti objavljen ili neće nego kada, a čak i da nismo mi objavili ovaj registar to bi učinio netko drugi – pisalo je na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com , na kojoj je danas objavljen nepotpun, ali čini se i autentičan popis branitelja uz Domovinskog rata. Registar se mogao pregledavati po imenu, prezimenu ili postrojbi branitelja sve do 19.30 sati. Od tada je stranica, zasad još iz nepoznatog razloga nedostupna.

Kazneno djelo odavanja državne tajne

Tvrdnje o autentičnosti koje se potkrepljuju dokumentacijom navodno ‘hakiranoj’ iz MORH-a, ukoliko se pokažu istinitim, prema zakonima Republike Hrvatske dovest će osobu koja je objavila podatke te tako počinila kazneno djelo odavanja državne tajne, u vrlo neugodnu situaciju.

Članak 145.

Tko objavi sadržaj ili dio sadržaja podatka ili isprave za koji zna da predstavlja državnu ili vojnu tajnu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

– Imamo informaciju o objavi registra branitelja i ako se utvrdi da je riječ o stvarnim podacima iz službenih dokumenata MORH-a, u tom slučaju postoji osnova za pokreta kaznenog postupka. Štoviše, to je i obveza koju nalaže službena dužnost – kazao nam je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, dodavši kako nije isključeno da će netko drugi podnijeti kaznenu prijavu, primjerice poput Ministarstva obrane ukoliko se dokaže da su dokumenti procurili iz njihove baze podataka.

– Već temeljito ispitujemo je li riječ o stvarnom registru branitelja i sukladno rezultatima krenut ćemo u daljnja postupanja- zaključio je Borovec.

Policija će po nalogu Županijskog suda, ako otkriju elemente kaznenog djela, krenuti u pregled podataka o korisniku IP adrese, koje će zatražiti od pružatelja usluga (vlasnika poslužitelja) za domenu www.registarbranitelja.com .

Prisjetimo se događanja iz 2007. godine, vrlo sličnih ovome slučaju, kada je Željko Peratović uhićen zbog sumnji u odavanje državne tajne. Policija mu je zaplijenila tri računala, mobitel i dokumentaciju pohranjenu na različitim medijima. Na kraju je pušten, bez službenog i jasnog obrazloženja.

VIŠE:

Objava Registra branitelja koštala je šest dolara!?


Zagrebački branitelji za objavu registra, ali bez zlouporaba


Puhovski: Objava je djelo paraobavještajnog podzemlja

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.