Patrik Macek/PIXSELL

Akcijom ‘Poštujte naše znakove’ do manje stradalih u prometu! (FOTO)

Autor: M. Berić/Hina

Policija će nastaviti akciju kojom će dodatno kroz predavanja u školama upozoravati djecu i roditelje te pozivati na oprez u prometu, a svih 42.000 prvašića dobit će reflektirajuće prsluke.

Edukativno-preventivnim programom u sklopu akcije “Poštujte naše znakove” kroz igru, ples, pjesmu, glumu i interaktivne radionice prvašići su se u srijedu ispred Hrvatskog narodnog kazališta mogli pripremiti za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se ovakve akcije za prvašiće pripremaju kroz “Nacionalni program sigurnosti na cestama” s glavnim ciljem zaštite života. “Policija preventivno djeluje da se smanji broj smrtno stradale djece te pozivamo sve vozače da poštuju znakove i najmlađe sudionike u prometu, kako bi se izbjegle moguće tragične situacije”, istaknuo je Ostojić.

Policija će nastaviti akciju kojom će dodatno kroz predavanja u školama upozoravati djecu i roditelje te pozivati na oprez u prometu, a svih 42.000 prvašića dobit će reflektirajuće prsluke.

“Manifestacijom već dvadesetak godina educiramo djecu o sigurnosti u prometu, a kroz šaroliki zabavni program, kroz igru oni lakše i brže uče”, istaknula je Marija Goatti Matijević iz policijskog ureda za prevenciju. Upozorila je kako djeca više stradavaju u automobilima nego kao pješaci pa će se akcijom o sigurnosti posebno upozoravati roditelji kao i svi učesnici u prometu.

“Kada se nesreća dogodi kasno je, stoga pozivam vozače na oprez, jer to su naša djeca, djeca cijele Hrvatske”, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Ministri su s balerinama te lutkama Gite i Šegrta Hlapića, koji su godinama simboli akcije “Poštujte naše znakove”, podjelili reflektirajuće prsluke izrađene u okviru “Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa” prisutnim učenicima.

Učenici su izravno sudjelovali u različitim aktivnostima, a “Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari” zavirili su u mobilni preventivni policijski centar, koji je predstavila ekipa Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Organizirane su radionice na temu sigurnog sudjelovanja prvašića u prometu, primjerice “Policajac – prijatelj pomagač”, likovne igraonice “Poštujem prometni znak – ja sam đak prvak”, a Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je školicu “Želim biti humanitarac”.

Sudjelovali su u biciklističkom natjecanju “Biciklirajmo zajedno”, vožnji mobilnim poligonom “Sigurno u prometu” i slično, a mogao se vidjeti i simulator prometnih nesreća.

Osmišljen je tematski glazbeno-scenski nastup balerina i glumaca Hrvatskog narodnog kazališta, glazbenika Muzičke akademije i dječjeg pjevačkog zbora OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba koji je upotpunio manifestaciju.

Akciju su organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s partnerima.

Partneri manifestacije su Hrvatske pošte, Hrvatski autoklub, Crveni križ grada Zagreba, Jumicar, Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn.

Autor:M. Berić/Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.