Screenshot / HRT

Akademik Kusić: ‘Stepinac je bio u oporbi prema 4 totalitarna režima, postao simbol nade i prerastao svećeničku ulogu’

Autor: M.M.

Odluku pape Franje o osnutku mješovite komisije nazvao je malim iznenađenjem, a komentirao je i činjenicu da među predstavnicima Srpske pravoslavne crkve nema nijednog povjesničara.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić u četvrtak  je gostovao u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog u kojoj je tema bila rad mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve o nastavku postupka kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Kusić je poručio široj javnosti, posebno mlađim generacijama, da treba neprestano otkrivati Stepinčev lik i djelo jer mnoge činjenice iz njegova života nisu dovoljno poznate ili blijede protokom vremena.

 “Stepinac je bio u oporbi prema četiri totalitarna režima – fašističkom u Italiji dok je bio na studiju u Rimu, kraljevskoj diktaturi u Jugoslaviji, NDH i komunističkom režinu nakon 1945., no uspio se održati u svim tim vremenima. Nakon suđenja postao je nacionalni simbol otpora, nade i nesalomivosti, dio kolektivne svijesti hrvatskog naroda i time je prerastao svoju svećeničku ulogu”, kazao je akademik Kusić.

Odluku pape Franje o osnutku mješovite komisije nazvao je malim iznenađenjem, a komentirao je i činjenicu da među predstavnicima Srpske pravoslavne crkve nema nijednog povjesničara.

“Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka na koji način oni gledaju na cijelu situaciju”, rekao je akademik Kusić.

Dodao je da su nedvojbeno potvrđena Stepinčeva djela spašavanja Srba i Židova i podsjetio da je među ostalim 1943. od logora i smrti spasio 58 štićenika židovskog staračkog doma Lavoslav Schvarz u Zagrebu koje je smjestio na svoje imanje u Brezovici.

“Vjerujem da će se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini od vođa bilo koje vjerske zajednice koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakona”, dodao je akademik Kusić.




Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.