AI osudio Ostojića za povezivanje Roma s kriminalom i alkoholizmom

Autor: hina

Amnesty International izrazio je zabrinutost zbog govora hrvatskog ministra unutarnjih poslova, koji je prije dva dana pripadnike romske zajednice u Međimurju optužio da su glavni počinitelji imovinskih delikata, dodajući da socijalna pomoć namijenjena Romima služi za kupnju alkohola, a ne za životne potrebe.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvao je Europsku komisiju da osudi svaki slučaj retorike protiv Roma te da s hrvatskom vladom to pitanje razmotri u sklopu procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, izvijestili su iz Amnesty Internationala Hrvatske.

Amnesty International izrazio je zabrinutost zbog govora hrvatskog ministra unutarnjih poslova, koji je prije dva dana pripadnike romske zajednice u Međimurju, kako kažu u Amnesty Internationalu Hrvatske, optužio da su glavni počinitelji imovinskih delikata, dodajući da socijalna pomoć namijenjena Romima služi za kupnju alkohola, a ne za životne potrebe.

“Eksplicitno povezujući romsku zajednicu s kriminalom i socijalnim problemima poput alkoholizma, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ojačava diskriminatorne rasno uvjetovane stereotipe. Umjesto toga, ministar bi trebao istražiti povezanost između siromaštva, kriminala i marginalizacije te se zapitati zašto, kao što i sam navodi, Romi ne mogu vlastitim radom zarađivati za život”, izjavio je, kako prenosi Amnesty International Hrvatske, direktor ureda Amnesty Internationala za europske institucije Nicolas Beger.

U Amnesti Internationalu zabrinuti su zbog takve stigmatizirajuće retorike koja se sve više širi europskim zemljama u tzv. antigypsyizmu, koji potiče teške oblike diskriminacije Roma. Taj trend je, podsjeća Amnesty Internation, istaknuo i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava u svojemu nedavnom izvješću o tom pitanju.

Ministar Ostojić rekao je u srijedu tijekom posjeta Međimurskoj županiji kako, uvažavajući ljudska prava svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, mora naglasiti da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici romske nacionalne manjine. Po pisanju medija, ministar je rekao i kako je potrebna kvalitetna kontrola trošenja socijalne pomoći, troši li se ona za kupnju alkohola ili za životne potrebe.

Ostojićevu izjavu odmah je osudio Amnesty Internation Hrvatske, a bivši saborski zastupnik romske nacionalne manjine Nazif Memedi zatražio je ministrovu ispriku svim Romima.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.