Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Youtube

AGROKOR POVEZAN SA ŠVERCOM KOKAINA?

Autor: Marin Vlahović

Ponovno smo razgovarali s Anastazijem Martinčićem, bivšim poslovnim partnerom Darka Šarića, šefa balkanskog kartela droge. Podsjetimo, Martinčić se od 2009. nalazi u urugvajskom zatvoru radi kupnje 2175 kilograma kokaina najviše čistoće i kvalitete.

U dva intervjua, koje smo objavili i kao autentičan audio zapis, Martinčić je govorio o strukturi zločinačke organizacije te metodama i načinu prijevoza kokaina iz Južne Amerike u Europu. Također, dao je i određena imena, a neke od tih osoba i ranije su povezivane s kriminalnim miljeom i trgovinom narkoticima.

Upletenost politike

Usprkos korisnim informacijama i brojnim dokumentima koje smo objavili do danas se u Hrvatskoj nije povela nikakva ozbiljnija akcija protiv pripadnika Šarićeve zločinačke organizacije. Po Martinčićevim tvrdnjama u sve je upletena i politika, koja koči istrage. S druge strane, u Sloveniji već traju brojna suđenja.

Ključne informacije Matinčić je ipak zadržao za sebe i američku DEA-u s kojom blisko surađuje. On je voljan sve dokaze i informacije predati i USKOK-u, ali do današnjeg dana Hrvatska u Urugvaj nije poslala istražitelje koji bi ga ispitali. Zbog toga Anastazije Martinčić strahuje kako je kriminalna hobotnica uspjela prodrijeti i u sam vrh hrvatskog pravosuđa. U slučaju da Hrvatska uskoro ne pokaže interes za njegov slučaj, prihvatit će azil od Italije, ili SAD-a, ali po njegovim riječima to neće biti dobro za pojedine političke moćnike u Hrvatskoj jer će u tom slučaju otkriti sva saznanja o njihovoj ulozi u jednom od najjačih svjetskih kartela droge.

Iako se nalazi u zatvoru, Martinčić je dobro informiran o zbivanjima u Hrvatskoj. Ovoga puta tema našeg razgovora bila je kriza u Agrokoru.

Pratite li sve ovo što se zbiva oko Agrokora?

Pa gledajte, pokušavam to sve pratiti, iako mi nije jednostavno jer svaki zatvor ima svoj režim. Ali, mogu reći da nisam iznenađen.

Kako to mislite?

Ovo do sada nisam nikada javno izjavio, ali postoji poveznica između Agorkora i „našeg posla“ s kokainom.

Možete li biti konkretniji?

Kokain se uvozio preko firmi koje i inače uvoze legalne proizvode iz Južne Amerike. Radi se o voću, sušenom voću i šećeru. Brod s kojim su me povezali, trebao je uz kokain prevoziti i šećer. Taj šećer bi na kraju završio u Mercatoru preko jedne firme iz Hrvatske.

O kojoj se firmi radi?

E tu informaciju vam ne mogu dati. Takve stvari reći ću samo USKOK-u ako mi daju zaštitu.

Dobro, Mercator u to vrijeme nije bio dio „Agrokora.“ Kakve to veze ima s trenutnim događajima?

Ja sam vam rekao na koji način je kokain ulazio u Europu. Glavne luke  bile su Kopar, Rijeka, Pula. Odnosno, uvijek imate više mogućih odredišta. Bitno je samo da papiri štimaju i da sve ide preko legalnih firmi. Te neke firme i dalje posluju s Agrokorom. A Agrokor je taj koji je kontrolirao uvoz robe. On je tu stvorio monopol. To naravno ne znači da je Ivica Todorić povezan s kokainom. Tako nešto ne mogu tvrditi. Ali, postoji koincidencija između razbijanja balkanske rute i krize u Agrokoru.

Imate li saznanja da je netko od čelnih ljudi ili menadžera Agrokora povezan s drogom?

Ja se nisam bavio uličnom preprodajom i mogu samo pretpostaviti da je dio visoko pozicioniranih menadžera koristio kokain. Jedina jasna poveznica su firme iz Hrvatske koje su uvozile robu iz Južne Amerike. Iste sirovine išle su za Mercator, ali i za Konzum. I to preko firmi iz Hrvatske.

Možete li nam dati ime barem jedne takve firme?

Ne mogu. Rekao sam i previše. Sve ostale informacije dat ću samo USKOK-u ako mi osiguraju zaštitu.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.