Agonija Večernjaka: 14 otkaza u jednom danu, višak Anita Malenica, Hrvoje Dečak…

Autor: Miroslav Edvin Habek

Prisiljeni smo na uštede te pozivamo da se jave svi zainteresirani radnici koji razmišljaju o napuštanju Večernjeg lista uz otpremnine. Odluke o odobrenju za odlazak zavisit će o potrebama tvrtke, te raspoloživom novcu, poruka je Uprave.

Odlukom o davanju 14 otkaza zaposlenicima Večernjaka u samo jednom danu, nastavlja se, kako već sada mnogi tvrde, agonija nekad najmoćnijeg hrvatskog dnevnog ‘ozbiljnog’ lista.

Prema informacijama iz Večernjaka, danas je viškom proglašeno devet novinara i urednika te pet lektora. Među novinarima, saznajemo, viškom su proglašeni i dojučerašnji ‘zaštitni znakovi’ Večernjaka, među njima i Anita Malenica i Hrvoje Dečak.

Objašnjenje uprave je jednostavno, iako mnogi tvrde – diskutabilno.

– Drage kolegice i kolege, ovim putem vas želimo obavijestiti da se i dalje nastavlja negativan trend poslovanja Večernjeg lista d.o.o. Pad naklade od 9% i pad ukupnih prihoda od 7% u prvih pet mjeseci rada ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uz povećanje cijene papira od čak 23% bitno otežava poslovanje VL-a i po sadašnjim procjenama nenadoknadivo utječe na rezultat tvrtke koji je na kraju svibnja predstavljao gubitak od 3,4 milijuna kuna – stoji u priopćenju zaposlenicima gdje se navodi i ostali razlozi slanja ljudi na burzu.

– Kontinuirano smanjenje tržišta (pogotovo dnevnog) tiska, još uvijek aktualna gospodarska kriza, smanjena kupovna moć i sve manji oglašivački budžeti uz ovakve poslovne rezultate nas prisiljavaju na daljnje smanjenje troškova i hitne korake za spašavanje tvrtke što, nažalost, uključuje i smanjivanje broja ljudi. Prisiljeni smo trenutačno smanjiti broj radnika i četrnaest kolega proglasiti viškom temeljem kriterija definiranih Zakonom o radu – piše u dopisu Uprave kojeg potpisuje trijumvirat – Boris Trupčević, Jasna Zemljić i Radovan Klaić.

‘Novi atak na zakonitost, a i moguća odmazda zbog nedavnog štrajka’

No, upravo njihovo pozivanje na Zakon o radu prilikom proglašavanja viška zaposlenika je diskutabilno, tvrde u sindikatu. Naime, viškom su proglašeni stalno zaposleni u Večernjaku, a nije se ‘kresalo’ po onima u tzv. RPO-statusu koji su, kako u sindikatu tvrde, u prikrivenom stalnom radnom odnosu.




– Po nama, ovo uopće nije u duhu Zakona o radu. Ovdje se apsolutno ne radi o tehnološkom višku jer u Večernjaku ima samo stotinjak zaposlenih i čak 120 honoraraca i RPO-ovaca koji su u prikrivenom stalnom radnom odnosu. Otpuštati stalno zaposlene u takvoj situaciji novi je atak na zakonitost, a i moguća odmazda zbog nedavnog štrajka. Sindikat to neće tolerirati – zaključio je Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, a ujedno i šef podružnice u Večernjaku.

No, s druge strane, uprava je poručila da su sa svim radnicima utvrđenim kao višak danas obavljeni razgovori, a pravna procedura je pokrenuta u suradnji s članovima Radničkog vijeća. Osim toga, pohvalili su se i da su radnicima ponudili otpremnine značajno veće od onih kakve su bile garantirane prethodnim Kolektivnim ugovorom te da su posebno vodili računa o starosnoj dobi radnika i temeljem toga osigurali još i značajan dodatak otpremnini.

Večernjakovci poručuju da je i vrhunac cinizma ponuda Uprave svim njihovim kolegama na listi za otkaz.




– Svim kolegama utvrđenim kao višak ponudili smo grupno i individualno savjetovanje s ciljem kvalitetnije pripreme za izlazak na tržište rada i pronalaska drugog posla u što kraćem roku.

– Što znači, daju nam otkaz pa nas grupno savjetuju da izađemo na tržište i u što kraćem roku nađemo posao. Valjda u EPH-ovom Jutarnjem, svašta – tvrde Večernjakovci.

Filić ne isključuje mogućnost novog štrajka

No, razinu katastrofe u Večernjem listu najbolje, tvrde upućeni, ilustrira sljedeća ponuda Uprave koja otvoreno zove sve zainteresirane da se sami jave za otkaz! I to kojeg, vjerovali ili ne, treba odobriti Uprava.

– Kako smo prisiljeni na kontinuirane uštede pozivamo sve zainteresirane radnike koji razmišljaju o napuštanju Večernjeg lista uz otpremnine da se jave u Odjel ljudskih resursa. Odluke o odobrenju za odlazak zavisit će o potrebama tvrtke, broju prijavljenih te raspoloživim financijskim sredstvima – stoji u dopisu Uprave.

– Ovo je suludo, neracionalno, no i kontinuirano ponašanje Uprave. Naravno da na takve ponašanje i prijedloge Uprave nećemo spavati i šutjeti. I bez najnovijih otkaza, pregovori s Upravom o kolektivnom ugovoru su zapeli, tako da ne isključujem mogućnost da opet krenemo u štrajk – poručuje Filić.

Zaključak, ipak ,prepuštamo upravi predvođenoj Borisom Trupčevićem.

– I dalje vjerujemo da je pokretanje novih projekata i pronalaženje novih izvora prihoda jedini način da u ovako nepovoljnim gospodarskim okolnostima zaustavimo daljnji pad poslovnih rezultata Večernjeg lista. Zato nastavljamo predano raditi u tom smjeru s ciljem da zajedničkim radom preokrenemo negativne trendove i stabiliziramo poslovanje – stoji u dopisu Uprave.

Novi izvori prihoda, možda – Večernji list se ovaj mjesec seli iz Slavonske avenije u prostore 24 sata i svi očekuju najmanje 70-ak milijuna kuna od prodaje zgrade. Novi projekti, teško – nedavno pokrenuti ‘Plavi Večernjak’ dnevno se prodaje u samo stotina primjeraka, a prošlotjedni Večernjak za ‘samo’ pet kuna omotan u oglas American expressa napravio je više štete nego koristi. Štete ugledu, naravno.

Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.