Foto: Patrik Macek/PIXSELL

AFERAŠI IZ SJENE! Plenkovićevi tajanstveni suradnici: Njih se rijetko spominje

Autor: Iva Međugorac

Premda dobar dio hrvatske javnosti nije posve siguran kojim se točno poslom bave državni tajnici i koja je njihova uloga u ministarstvima u kojima rade, isti taj dio javnosti u Vladama premijera Andreja Plenkovića imao je prilike upoznati se s državnim tajnicima koji su postali glavni protagonisti neugodnih afera.

Potvrđuje to i prošlotjedni primjer državnog tajnika iz Ministarstva branitelja Stjepana Sučića koji je nakon medijskih napisa o vukovarskom incidentu bio primoran podnijeti ostavku. Podsjetimo, Sučić je u središte pažnje dospjeio nakon što je u alkoholiziranom stanju vikao na policiju, bez obzira na njegovo navnodno nekorektno ponašanje vladajući su ipak uspjeli pronaći razumijevanja za Sučićevo postupanje.

”Žao nam je da je do toga došlo jer je riječ o branitelju jako angažiranom na rješavanju pitanja nestalih osoba”, istaknuo je premijer Plenković dok je resorni ministar Tomo Medved ustvrdio da je Sučić jako odgovoran čovjek. Nekoliko mjeseci prije ovog incidenta ministar Medved bio je primoran oprostiti se sa druga dva državna tajnika iz svojega resora.

Riječ je o Ivanu Vukiću i Nevenku Beniću koji su smijenjeni zbog njihove uloge u namještanju državnih ispita, što je otkriveno tijekom proširenje istrage protiv Josipe Rimac, koja je također bila drćavna tajnica.

Istini za volju, Rimac je za sobom povukla cijelu plejadu administrativnih službenika iz Plenkovićeve vlade pa se tako tijekom proširenja istrage spominjao niz pomoćnika ministara, spominjala se i tajnica kabineta poljoprivrede, ali i nekoliko niže rangiranih dužnosnika u Vladi.

Potrebno je podsjetiti kako je Rimac privedena nakon što je istraga protiv nje probijena, a kako su pale sitne ribe tako nad glavama javnosti ostaje pitanje tko su velike ribe koje su iza tih malih stajale i jesu li te velike ribe imale saznannja o njihovim nemoralnim radnjama.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.