fbpx

AFERA POREZNA: ‘Biljana Borzan rekla mi je da dobro razmislim i pitala mora li se baš njih blokirati, kakve su šanse da se to ne napravi’

Autor: Iva Međugorac

Biljana Borzan upletena je u vrlo neugodan skandal. Hoće li u Vladi razmisliti o njenim funkcijama?

Slučaj bivše pročelnice porezne uprave u Osijeku Ružice Kovačević ne prestaje plijeniti pažnju javnosti jer u njega su izgleda uvučeni neki akteri političke scene u Hrvata. Još u svibnju dotična je uskokovim istražiteljima otvorila dušu dajući time podatke o imenima koja su se provukla kroz takozvani slučaj Biloš. Osječkom poduzetniku Željku Bilošu dozvolila se odgoda plaćanja poreznog duga zbog čega je podignuta optužnica i protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koju tereti da je iskoristila svoj položaj i ovlasti te time utjecala na Biloševu odgodu plaćanja poreznog dugovanja.

Inače, za Kovačević bliski kolege i suradnici kazuju da je u poslu vrlo predana te da se cijela akcija vrlo vjerojatno odvijala preko Zagreba, jer dotična od ranije nije bila sklona nikakvom obliku nepotizma. Štoviše, istom se protivila te postoji mogućnost kako se cijela akcija odvijala bez njezina znanja, ali i stoga što je na ove mutne poslove bila prisiljena kako bi sačuvala posao.

Iako među kolegama nije pretjerano omiljena ličnost, malo tko može povjerovati u njezinu povezanost s cijelom hajkom. No, zato je mnogo Osječana koji sa strepnjom iščekuju nastavak priče jer u njega se zaplela njihova sugrađanka i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan koja je također inzistirala da se Bilošu izađe u susret i odgodi blokada njegova OLT-a. Shrvana Kovačević svoju je obranu shrvana i na rubu suza iznosila više od sat vremena, ne shvaćajući zašto se baš njoj to događa. Pročelnicom je postala sredinom lipnja 2012. godine, a u to vrijeme bavila se reprogramima koji su bili aktualni te se među dužnicima našao Bilošev OLT sa 33 milijuna kuna duga poreza.


O ovom slučaju raspitivala se kod voditeljice odsjeka Mirjane Tomić koja joj prema iskazu odgovara da su podnijeli zahtjev za reprogram, ali da nitko iz OLT-a ne dolazi u Poreznu na utvrđivanje stanja duga. Pokušale su zbog nejavljanja odbaciti taj zahtjev, a početkom srpnja donijela je odluka da se reprogram odbija te je koncem istog mjeseca donešeno riješenje da se blokira žiroračun. U ured zatim dolazi Marin Pajić pomoćnik za gospodarske djelatnosti Osimpexa, tadašnjeg vlasnika OLT-a s muškom osobom za koju Kovačević ne zna tko je. Pajić zaziva odobrenje reprograma naglašavajući da su se oni sa Zagrebom dogovorili kako to riješiti.

Istog dana Kovačević prima poziv od Smiljanec da treba odobriti reporgram za OLT zamolivši kolegicu da pričeka s blokadom računa. Nizala se tako trakavica do u nedogled, a jedan dan u ured dolazi i Biljana Borzan koju je Kovačević od prije dobro znala. Tema razgovora bio je upravo Biloš za čiji se OLT ova raspitivala. Mora li se baš njih blokirati i ima li šanse da se to ne napravi, pitala je Borzan poznanicu Kovačević rekavši da bi o tome trebalo dobro razmisliti jer eto brinula se za očuvanje radnih mjesta. Borzan je u cijeloj priči pokušala pronaći krivca za blokadu, ali i činjenicu da djelatnici Porezne samo obavljaju svoj posao. Slične pozive i raspitivanje za Biloša stiglo je i od strane ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Kada je pak riječ o nepotizmu Borzan se u javnosti u više navrata spominjala upravo radi toga. Naime, njezin suprug Vladimir Borzan donedavno je obnašao dužnost zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek. A odlukom Vlade postao je članom Sankcijskog vijeća KBC-a Osijek. Kao takav, klasičan je primjer nepotizma, zabilježen na hrvatskoj političkoj sceni u proteklih deset godina. Tim krajnje nemoralnim činom supruga Borzan nominirala se za neokrunjenu kraljicu političkog nepotizma u Hrvatskoj. Kada se tome doda postavljanje njezina navodnoga rođaka Zorana Horvata, na direktorsku poziciju u pod njim posrnule Bizovačke toplice, onda ova priča dobiva još veću gorčinu. Moćna SDP-ovka, daleko od očiju javnosti, bez natječaja je sestri pronašla radno mjestu u Jovanovićevu ministarstvu. U to se ministarstvo nije moglo ući bez ideološke preporuke. Iako je došla iz jedne osnovne škole, odmah je dobila važnu funkciju na odobravanju novih udžbenika te izradi kurikuluma za zdravstveni i građanski odgoj.

Ova esdepeova europarlamentarka pažnju javnosti na sebe je skrenula u jeku političko-pravnih trzavica oko Josipa Perkovića kada je ustvrdila da “Lex Perković” za EU nije važan. No, kao što je već poznato, ubrzo nakon njezine izjave hrvatska javnost spoznala je kako je famozni zakon itekako važan njemačkom pravosuđu. Stoga se opravdano dio javnosti zapitao zbog čega je Borzan progovarala o nevažnosti toga zakona te je li s time štitila članove svoje obitelji? Naime, u međuvremenu su se u javnosti pojavili detalji iz njezine biografije koji su izrazito zanimljivi. Njezina majka, Rosa Čupurdija, bila je dugogodišnja zaposlenica Službe državne bezbednosti (SDB-a) u Osijeku. Tu je obnašala dužnost tajnice Dragoljuba Krnića, šefa osječke podružnice nadležne za Slavoniju i Baranju. Dodatno svjetlo na ovaj podatak baca i činjenica da je u tim godinama danas veletraženi agent jugoslavenske UDBA-e Josip Perković operativno djelovao upravo u osječkoj centrali SDB-a. Nije to jedini intrigantan detalj iz njezine biografije jer je otac Jovo Čupurdija bio aktivan u Savezu komunista Hrvatske te je bio kandidat za predsjednika općinskog komiteta SK Osijek u posljednjem unutarpartijskom odabiru kadrova 1989. godine. Unatoč svemu, Borzan nesmetano pliva SDP-ovim političkim vodama jer potporu u unutarstranačkim previranjima daje predsjedniku Zoranu Milanoviću, čija je miljenica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.