fbpx

AFERA ‘OPTIKA’: Hrvatska u američkoj špijunskoj mreži?!

Autor: Z.Stupar

Američki uvjet je da se ne špijunira američke građane. Uvjet zemlje "domaćina" je, pak, da Amerikanci ne špijuniraju njene građane. No, Snowden pojašnjava da je takve uvjete lako izigrati.

Američki zviždač Edward Snowden otkrio je prošlog tjedna da su još 33 zemlje svijeta upletene u američku špijunsku mrežu. One omogućavaju Američkoj obavještajnoj agenciji (NSA) da, putem optičkih kablova, prati internetske komunikacije do kojih inače ne bi mogla doći. Iako otkriveni tajni dokumenti ne navode o kojim je zemljama riječ, izražava se sumnja da je upletena i naša zemlja. Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nemaju nikakvih informacija o tome.

Kako je pisao The Intercept, koji je objavio informacije u suradnji s danskim Dagbladetom, poznato je da NSA blisko surađuje sa špijunskim agencijama zemalja Commonwealtha – Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Novog Zelanda i Australije – kao dio tzv. nadzornog saveza “Pet očiju” (eng. Five eyes). No, nove informacije, koje je pružio Snowden, otkrivaju da su u toj mreži i mnoge druge zemlje; potencijalno i Hrvatska. Ako je tome tako, naši špijuni Amerikancima su omogućili pristup optičkim kablovima kako bi se mogli nadzirati telefoni, e-mailovi, čak i Internetski chatovi i razgovori putem Skypea. Program zvan RAMPART-A je Amerikance koštao 170 milijuna dolara između 2011. i 2013. Uz izvorni članak na The Interceptu objavljena je i slika prezentacije popisa zemalja iz 2013. koje su, kako navodi medij, “potencijalno upletene u RAMPART-A” jer je NSA s te 33 zemlje navodno imala sporazume o nadzoru. Među njima je Hrvatska.

Jedan od tajnih NSA dokumenata pojašnjava da se prisluškivanje obavlja na način na koji se to radilo tijekom Hladnog rata – optički kablovi se “prilagođavaju” u stanicama za prisluškivanje koje se može prepoznati po velikim bijelim satelitskim tanjurima. Kako tvrdi The Intercept, zemlje koje sudjeluju u RAMPART-A programu od NSA dobivaju pristup sofisticiranoj nadzornoj opremi kako bi i same mogle vršiti nadzor nad rijekama podataka koje “teku” preko njihova teritorija. Američki uvjet je da se ne špijunira američke građane. Uvjet zemlje “domaćina” je, pak, da Amerikanci ne špijuniraju njene građane. No, Snowden pojašnjava da je takve uvjete lako izigrati.


Nitko ništa ne zna, Kajin tvrdi: Prodajom HT-a zemlju smo sigurnosno opteretili

Za komentar situacije upitali smo Miroslava Tuđmana, predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ispričao nam se da je u gužvi, a na upit bi li želio komentirati ovu temu, rekao je da ne zna ništa o tome. Član Odbora, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković, također ne zna ništa. Ni kao ministar, tvrdi, nije imao takvih saznanja.
– Bilo bi strašno da je netko dopustio da strana agencija provodi tako nešto u Hrvatskoj – kratko je komentirao, javivši se iz Strasbourga.

Nešto razgovorljiviji bio je još jedan član odbora, Damir Kajin, iako ni on nema više informacija o ovom slučaju. Načelno smatra da bi, ako je Hrvatska upletena u tu mrežu, bila riječ o ozbiljnoj ugrozi nacionalne sigurnosti.
– Građani se nakon toga mogu osjećati samo nespokojnije. Kažemo da je naš sustav sustav najvišeg demokratskog standarda gdje je politika navodno lišena takvog postupanja bez suglasnosti Vrhovnog suda. Da oni preko Hrvatske nadziru treće zemlje, to je moguće i tome se ne možemo “oduprijeti”, ali ne trebamo skidati gaće i ustupati im sustav – kaže Kajin. Dodaje kako se temeljna ugroza sigurnosnog sustava dogodila u trenutku kada smo koncem ’90-ih godina prodali Deutsche Telekomu kompletan Hrvatski telekom.
– Taj sustav danas ostvaruje veću dobit nego sve hrvatske banke zajedno. Ako je kriminal koji se vezuje uz Inu veleizdaja, ovo je bila veleizdaja na kvadrat. Ne samo da smo ekonomski ugrozili taj gospodarski supstrat Hrvatske, stvaran desetljećima i generacijama, nego smo i zemlju sigurnosno opteretili – zaključuje Kajin.

I Transparency international je kratko odgovorio na naš upit da prokomentiraju situaciju. “”Hrvatski građani trebali bi znati kakve sporazume o korištenju telekomunikacijske infrasrukture Hrvatska sklapa sa stranim obavještajnim službama te koliko se nadzore njihova komunikacija”, stoji u odgovoru kojeg potpisuje predsjednica organizacije Davorka Budimir.

Donedavno tajne dokumente NSA možete pogledati OVDJE.

DW: Farsa!
Zanimljiv stav o aferi iznio je Deutsche Welle. U članku pod naslovom “Zašto Europljani nisu zaprepašteni?” naglašava se licemjerje europskih vlada koje su bile prve kada je trebalo osuditi SAD zbog otkrivanja špijunske afere prošle godine. A danas, kada se otkriva da i one sudjeluju u prisluškivanju, mudro šute. “Za jedan kontinent, koji sebe smatra braniteljem privatnosti u digitalno vrijeme u kojem živimo, i koji zapravo osuđuje Amerikance zbog špijuniranja – ovakve “nereakcije” djeluju poput farse. U današnje vrijeme mnogi Europljani znaju više o radu NSA-a nego o postupcima svojih vlastitih obavještajnih službi. Došlo je vrijeme da se to promijeni”, piše DW.

 
Autor:Z.Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.