fbpx
screenshoot/dnevnik.hr

AFERA KOJA JE OBILJEŽILA MILANOVIĆA! Priča o kojoj svi šute nikada nije istražena

Autor: Iva Međugorac

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović hrvatskom je puku dobro znan i kao premijer, a premda će danas s ponosom pričati o svojoj Vladi, kao onoj bez afera, to dakako po uhodanoj hrvatskoj špranci odudara od istine. Jedna od prvih afera koja je obilježila Milanovićev premijerski mandat ona je s Tončijem Restovićem, bivšim ravnateljem NP Krka koji je postao pomoćnik ministra Zmajlovića, i to nakon što je Milanovićevog bratića Boška Poljaka, inače bivšeg oficira JNA koji je 23 godine bio u mirovini, zaposlio na rukovodećoj poziciji NP Krka.

Ministarstvo zaštite okoliša u to je vrijeme bilo zona za uhljebe, pa je Milanović kroz prste gledao i na Zmajlovićeve mnogobrojne afere, od preseljenja Ministarstva i Agencije za zaštitu okoliša u preskupi prostor do bacanja novca hrvatske sirotinje na skup parking, pa sve do smjene ravnatelja Agencije koji nije htio bez adekvatnog obrazloženja iseliti iz jeftinog prostora u skuplji.

Dva mjeseca nakon što je Milanović postao premijer, poduzeće u vlasništvu supruge njegova brata, pokojnog Kreše Milanovića – Miglu Autopraone dobila, je 250 tisuća eura kredita od HBOR-a za gradnju samoposlužne autopraonice u Sesvetama, odnosno za djelatnost koja ne zapošljava radnike te koje ne izvozi, i za koju HBOR nije smio davati kredite.


Miglu od HBOR-a dobiva novac iz Programa za mikro, male i srednje poduzetnike preko Centar banke s kojom državna banka sklapa ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Uvjeti kredita bili su iznimno povoljni, a ugovor o kreditu između Miglua i Centar banke sklopljen je koncem veljače 2012. godine. Kredit je, sumnjalo se, odobren zbog utjecaja bivšeg premijera Milanovića. Nekadašnji predsjednik Uprave Podravke, Zvonimir Mrsić, tada priskače u pomoć Milanovićevom bratu i njegovoj tadašnjoj supruzi pa sređuje da se u autopraoni postavi veliki Podravkin plakat, na osnovu kojega je Podravka potom plaćala iznos s kojim su vlasnici Miglua otolaćivali kredit HBOR-u.

Godine 2013, saznalo se da se LHB Banka izložila neobičnom riziku kada je dodijelila višemilijunski kredit Kreši Milanoviću. Banka-kći Nove ljubljanske banke u jeku hrvatsko-slovenskih razmirica oko duga Ljubljanske bake dodijelila je privilegirani kredit poduzeću Kreše Milanovića u iznosu od 3,25 milijuna eura. Kroz podatke iz registra Trgovačkog suda zaključeno je da je banka odobrila kredit uz hipoteku na kuću Milanovićevih roditelja, ali i još neke nekretnine koje su već bile kreditno opterećene s više kredita koji ne vrijede ni približno kao iznos kredita.

Naknadno su se pojavile spekulacije da je Milanović bio popustljiv u pregovorima sa Slovenijom baš zbog tog kredita. Naime, u periodu u kojem je RH bila u sporu s Ljubljanskom bankom Milanovićev brat dobio je spomenuti kredit baš kod Ljubljanske banke, on taj kredit nije otplatio, ali je hipoteka ipak skinuta.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.