FOTO: Josip Regovic/PIXSELL, Pixrl

AFERA JANAF PADA U VODU? Misterij koji spašava Kovačevića: Što Jakov Kitarović ima s time?

Autor:

Prvi gospodin Jakov Kitarović spletom okolnosti uspostavio se kao jedan od najzanimljivijih aktera afere Janaf. Naime, suprug bivše predsjednice nazočio je događaju na kojem je uhićeni šef Janafa Dragan Kovačević primio 1,9 milijuna kuna mita od poduzetnika Kreše Peteka kojemu je namjestio posao s ovom javnom tvrtkom.

Da je na događaju prisustvovao potvrdio je i sam Kitarović, koji navodno nije imao pojma o nemilim događanjima koja se odvijaju oko njega. Zašto policija nije prekinula istragu koja je trajala desetak mjeseci onoga časa kada je Petek došao u Kovačevićev klub s vrećicom od skoro dva milijuna kuna mita, pitanje je to koje je u javnosti nametnuo predsjednik Zoran Milanović, ali i pitanje koje intrigira dobar dio javnosti koja je zainteresirana za ovaj slučaj. Uskok je po svemu sudeći znao da je Petek, kojega se nadziralo iz Privredne banke prije dolaska u klub podigao novac, no unatoč tome policija nije upala u prostorije, oduzela tu imovinu i privela aktere tog događanja. Nije do danas razjašnjeno što je službenike spriječilo u realizaciji akcije, pa se stoga nameće pitanje tko je taj misteriozni netko iz Uskoka ili Dorha tko je odlučio da za akcijom ovog tipa nema potrebe.

Baš zato što policija nije prekinula slučaj kojemu je svjedočila, upitno je i kome je zapravo Petek sporni novac predao. Neće li baš to što nema dokaza kome je novac uistinu predan, odvjetnici u slučaju sudskog spora tužiteljstvo uvaliti u probleme? U Klubu nisu postavljene bube,  policija nije upala u prostore i zapravo ne postoji konkretan dokaz da je baš Kovačević bio taj kome je Petek predao podignute milijune. Zašto su organi gonjenja sami sebi srušili slučaj, pitanjue je na koje bi odgovor u uređenoj državi trebao stići po hitnom p0stupku, trebale bi dakako i padati glave no od toga nema ništa. baš zato što od toga nema ništa još se jednom po javnom prostoru povela rasprava o (ne)ovisnosti domaćih pravosudnih institucija, čije se funkcioniranje i nepristranost ionako svako malo dovedu u pitanje. Nevjerojatan detalj koji u ovom slučaju naprosto bode u oči jest to što je baš u tim trenucima dok se mito vrtio po Slovenskoj bivša predsjednica, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović predstavljala kampanju za novi mandat.

“NISU IMALI POJMA”

I ko’ za vraga baš u tom nezgodnom trenutku njen se suprug našao u društvu u kojem definitivno nije smio biti, i ko’ za vraga da su inspektori te noći bili revni, u sklopu razbijanja te koruptivne mreže bio bi priveden i simpatični gospodin Jakov, a ne treba niti govoriti na koji bi se način to odrazilo na kampanju.  Kampanja je međutim za nama, odvila se onako kako se odvila, a premijer Plenković i njegovi ministri koji su zalazili u Kovačevićev klub, također tvrde kako ni o čemu pojma nisu imali, pa tako primjerice ni ministar Božinović koji rukovodi policijom u veljači kada se Kovačeviću potvrđivao još jedan mandat na čelu Janafa pojma nije imao o istrazi koja se vodi protiv njega, pojma nije imao ni Plenković, ni čelni ljudi SOA-e, dok ministar Ćorić javnosti odbija otkriti pojedinosti iz togh misterioznog kluba. Misterijem ostaje i stanoviti Darko koji se spominje u transkriptima, tip je to kojega Petek spominje kao svojega intimusa, no aktualni ministar graditeljstva i donedavni ministar gospodarstva Darko Horvat demantira bilo kakve veze s tim slučajem.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.