Admiral Davor Domazet Lošo: ‘U srpskom Memorandumu 2 je apostrofiran Vukovar’

Autor: D.G.

U Hrvatskoj je provoditelj aktualna vlast od 2000. Glavni cilj je promijeniti karakter Domovinskog rata – Srbija više nije agresor, a onda se Domovinski rat pretvara u građanski rat. Takve teze su pale na Haškom sudu, ali se u medijski prostor i dalje ubacuju teze o građanskom ratu. Treba primijetiti da se u zadnje vrijeme u medijima samo govori o svemoćnosti Udbe, kao u vrijeme Domovinskog rata. Ona nije toliko svemoćna kao što se tvrdi." pojašnjava admiral Davor Domazet Lošo.

Prošli put smo pisali o Memorandumu SANU iz 1986., a sada ćemo objasniti nastavak i realizaciju ciljeva velikosrpske osvajačke politike preko Memoranduma 2. I taj novi dokument prate kontroverze kao i njegovog prethodnika – pojavio se u medijima djelomično i izazvao veliku pažnju javnosti. Svi pričaju o njemu, a nitko nema potpuni uvid u njegov sadržaj. No, bitno je taj dokument postoji, kažu upućeni u ove oblike specijalnog i psihološkog rata. Ne samo da postoji, već se provodi i dostavljen je svim glavnim političkim aktrima u Srbiji. Teze iz Memoranduma 2 namjerno su puštene u javnost kao probni balon, dok se u međuvremenu te iste teze provode u djelo.

Kao autora Memoranduma 2 ponovno se spominje ime Miloševićevog ideologa Dobriše Ćosića, ali i ime profesora filozofije, Ljubomira Tadića, oca bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića. Srpski akademici, čini se, ne odustaju od velikosrpskih sanjarija. Memorandum 2 je, logično, uznemirio sve one nesrpske narode na koje se odnosi zbog svojih "sumnjivih" teza i lošeg iskustva s njegovim prethodnikom iz 80-ih.

Admiral Davor Domazet Lošo već duže vrijeme upozorava hrvatsku javnost na sve opasnosti za hrvatski narod koje vrebaju iz Memoranduma 2. Kaže da je Memorandum 2 interni dokument, ali je dostavljen na stol srpske Vlade i svih relevantnih čimbenika u Srbiji.

"Razlika u ciljevima Memoranduma SANU i Memoranduma 2 nema. Ciljevi su, naime, ostvarivanje velikosrpskih teritorijalnih pretenzija. Osnovna razlika je u sredstvima provođenja takve politike. Slobodan Milošević odabran je da provede Memorandum SANU-a i to vojnim sredstvima. Taj pokušaj je završio porazom – vojnom operacijom "Oluja" te vojnim operacijama Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini. No, velikosrpska politika nije odustala od ciljeva. Pošto je u strateškim dokumentima Srbija proglašena agresorom, cilj je kako se iz toga izvući. Iza srpske politike stoji Velika Britanija, a Hrvati pobjeđuju tu geopoltiku. Sada je potrebno ciljeve ostvariti u miru i to je pravi razlog nastanka Memoranduma 2. Provedba planova iz Memoranduma 2, međutim, više nije vojnim, već političkim sredstvima", kaže admiral Domazet Lošo.

Naš sugovornik pojašnjava tko su provoditelji teza iz Memoranduma 2. " U Hrvatskoj je provoditelj aktualna vlast od 2000. Glavni cilj je promijeniti karakter Domovinskog rata – Srbija više nije agresor, a onda se Domovinski rat pretvara u građanski rat. Takve teze su pale na Haškom sudu, ali se u medijski prostor i dalje ubacuju teze o građanskom ratu. Važno je napomenuti da Memorandum 2 i dalje govori o "srpskim zemljama" i tu je apostrofiran Vukovar. Treba primijetiti da se u zadnje vrijeme u medijima samo govori o svemoćnosti Udbe, kao u vrijeme Domovinskog rata. Ona nije toliko svemoćna kao što se tvrdi." pojašnjava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je vidjeti kako se Memorandum 2 reflektira na recentna događanja u hrvatskoj politici. Naš sugovornik smatra da je sve itekako povezano."Tzv. europski uhidbeni nalog također treba povezati s provedbom Memoranduma 2. Što se želi učiniti? Znakovito je da je zakon o neizručenju donesen na Vidovdan. To je dio iste priče, ista simbolika. Ako se prisjetimo, bivši francuski predsjednik Francois Mitterrand se upravo na taj datum spustio u Sarajevo da se spriječe vojni udari međunarodne zajednice na srpske vojne položaje. Koje su posljedice "Lex Perkovića"? To je u prvom redu zaustavljanje ulaska Hrvatske u schenegenski sporazum. Dugo su nas stopirali da ne uđemo u Europsku uniju, a kada to nisu uspjeli, čine sve da Hrvatska uđe u schengenski sporazum. Oni se boje da će se na kraju vidjeti tko je dao zapovijed za ubojstvo Stjepana Đurekovića u Njemačkoj. U Hrvatskoj je na djelu blokada svih stvaralačkih snaga, sve stvaralačke institucije su prestale funkcionirati. Govorimo u unutarnjoj okupaciji, a u njoj sudjeluju i neki mediji", zaključio je admiral Domazet Lošo.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.