‘ACI’ MATEMATIKA NIJE JAČA STRANA: Pretvorio emisiju u raspravu o tome koliko su dva i dva!

Autor: Nikica Gović

Sad kad već svi građani znaju koji su problemi našega društva, zašto je Stanković osjetio potrebu da ovu emisiju pretvori u raspravu o tome koliko je dva i dva. Znamo da sam je obrazovni sustav zastario, znamo da su banke beskrupulozne i da ih zanima samo profit, znamo da su političke elite financirane upravo iz redova tih banaka. Kad već sve to znamo, ima li zbilja potrebe to opet nabrojati umjesto da netko ponudi rješenje?

Kad pomislimo na sipmatične, ali pomalo čudne profesore, slika matematičara Tonija Miluna sigurno bi se našla kraj opisa. Nažalost, “Aci” Stankoviću matematika nije jača strana pa u današnjoj emisiji “Nedjeljom u 2”, nije zbrojio koja su prava pitanja za ovog ekscentričnog matematičara.

Simpatičan ekscentrik koji nije rekao ništa novo!

Početkom emisije imali smo priliku vidjeti da se načinju neke ozbiljne teme, od vlasti do gospodarstva. No Stanković je tu raspravu oštro prekinuo sa zaključkom da on “ne voli ni jedne ni druge pa bolje da Milun priča o sebi”. Sve u svemu, nije ga bilo loše poslušati, ali smisao emisije se promašio. Umjesto ozbiljne emisije o stvarnim problemima RH, dobili smo putopis jednog prosvjetnog radnika koji se povremeno bavi sportom i stavlja radove na Youtube.

Ne možemo reći da nije bilo zanimljivo čuti stav jednog matematičara(jer je matematika ipak logička znanost) o svijetu danas, no bilo bi preuveličano kad bi rekli da je Milun jedan od onih revolucionara koji će promijeniti cijeli svijet. “Potražnja za kreativcima raste, ali potražnja za zaposlenicima opada”, dobro je zaključio Milun, no kad je trebao ponuditi i nekakvo rješenje kako da se naš sustav prilagodi tomu, bio je neobično kratak. Već i vrapci na grani znaju da se oprazovanje treba prilagoditi da stvaramo više rekeativaca. Milunove parole poput toga da treba “podržati lude ljude” lijepo zvuče, ali nam sigurno ne pomažu. No Hrvatska za sebe bar može reći da ima poznatog matematičara, što je Stankoviću, čini se, bilo jako zabavno.

Stanković opet “otkrio toplu vodu”

Spomenule su se i banke za koje Milun baš i nema lijepe riječi. “Banke ne žele informirati građane o rizicima kad dižu kredite. Kad sam napravio svoje istraživanje, nisu baš bile bez komentara. Ne krivim ja one ljude na šalteru jer su i oni žrtve. Iz Hrvatske udruge banaka su me optužili da je žalosno da predajem matematiku”, rekao je Milun. Drugim riječima, još jednom je zaključak bio da hrvatska ima kroničan problem s bankarskim sektorom. Kroz emisiju se spomenulo da se razvijenost neke zemlje može mjeriti po tome koliko je društvo zaokupljeno “idiotskim raspravama”. Nažalost, i ova emisija se pokazala baš kao takva rasprava.

Sad kad već svi građani znaju koji su problemi našega društva, zašto je Stanković osjetio potrebu da ovu emisiju pretvori u raspravu o tome koliko je dva i dva. Znamo da sam je obrazovni sustav zastario, znamo da su banke beskrupulozne i da ih zanima samo profit, znamo da su političke elite financirane upravo iz redova tih banaka. Kad već sve to znamo, ima li zbilja potrebe to opet nabrojati umjesto da netko ponudi rješenje?!
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.