Patrik Macek/PIXSELL

A NALJUTIO SE ZBOG NAĐ I TAFRE: Ivan Kovačić zbrinuo i tajnicu iz ukinutog ureda Stipe Mesića!

Autor: dnevno.hr

''U suprotnom, službenica Pavoković ostvarivala bi pravo na plaću iz proračuna RH, iako postoje poslovi koje bi mogla obavljati u skladu sa svojim stečenim stupnjem obrazovanja.', navode

Službenica Mirjana Pavoković obavlja poslove administrativnog referenta u Ministarstvu uprave za potrebe dužnosnika,a trenutno je na godišnjem odmoru. Naime, tajnica ukinutog ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića – Mirjana Pavoković zbrinuta je kod Mostovog ministra Ivana Kovačića. A na sami slučaj zapošljavanja Višnje Tafre i Vesne Nađ koji je umalo izazvao krizu u Vladi reagirao je i prozivani ministar, a pokazalo se da to nije jedini premještaj unutar ministarstva uprave, javlja Dnevnik.hr.

“Mirjana Pavoković je kao državna službenica ukinutog državnog tijela (Ureda predsjednika Republike Hrvatske) čije poslove nije preuzelo neko drugo državno tijelo, sukladno članku 125. Zakona o državnim službenicima, preuzeta u Ministarstvo uprave kao središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose te je u propisanom roku rješenjem stavljena na raspolaganje Vladi Republike.

Člankom 128. Zakona o državnim službenicima, propisano je da se na dužinu i tijek roka raspolaganja Vladi primjenjuju opći propisi o radu koji se odnose na dužinu i tijek otkaznog roka, a za određivanje dužine raspolaganja računa se neprekidni radni staž u državnim tijelima Republike Hrvatske.

Odredbom članka 74. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike propisano je da službeniku kome nedostaje najviše tri godine života do ostvarenja uvjeta za starosnu mirovinu, ne može prestati služba, odnosno radni odnos bez osobnog pristanka, osim u slučaju prestanka službe po sili zakona te će se takvog službenika za kojeg ne postoji mogućnost rasporeda, staviti na raspolaganje do ispunjenja uvjeta za mirovinu. 

Službenica Pavoković stječe uvjet za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu 1. srpnja 2017. godine.,
Prema odredbi članka 129. Zakona o državnim službenicima, za vrijeme trajanja raspolaganja državna službenica dužna je obavljati poslove po nalogu čelnika tijela ili osobe koju on za to ovlasti, u skladu sa stečenim stupnjem obrazovanja, a za vrijeme trajanja raspolaganja ostvaruje pravo na plaću u visini plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio stavljanju na raspolaganje, dok pravo na plaću i druga prava iz službe ostvaruje u državnom tijelu u kojem je doneseno rješenje o stavljanju na raspolaganje. 

Nastavno na navedene zakonske odredbe, po nalogu ministra, službenica Pavoković obavlja poslove administrativnog referenta u Ministarstvu uprave za potrebe dužnosnika, budući da ima srednju stručnu spremu ekonomske struke. 

U suprotnom, službenica Pavoković ostvarivala bi pravo na plaću iz proračuna RH, iako postoje poslovi koje bi mogla obavljati u skladu sa svojim stečenim stupnjem obrazovanja.

Državna službenica koristi drugi dio godišnjeg odmora iz 2016. godine. Nemamo saznanja gdje niti na koji ga način koristi budući da državni službenici nisu u obvezi upoznati poslodavca, u ovom slučaju Ministarstvo uprave s istim”, odgovoreno je Novoj TV iz Ministarstva uprave.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.