fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ŠKORO U VAŽNU UTRKU ŠALJE RATNOG HEROJA! Branitelj, ranjenik, specijalac i Glasnovićev suradnik

Autor: Iva Međugorac

Ekonomist Srećko Telar kandidat je Domovinskog pokreta za gradonačelnika Siska, a borba za naklonost birača u ovom gradu posebno je značajna, budući da Sisak očekuje iscrpna i kompleksna obnova nakon razornog potresa koji je pogodio kompletnu Banovinu.

“Pokazat ćemo da možemo pokrenuti gospodarstvo, izbaciti klijentelizam i korupciju iz političkog djelovanja”, poručio je tijekom predstavljanja najavljujući borbu za razvoj i uređenje grada, u što je spreman uključiti sve svoje sugrađane, kojima je dobro poznat.

Naime, kako je sam pričao u jednom intervjuu prije rata živio je u Petrinji normalnim životom ni ne sluteći što će ih zadesiti.


Telar je napustio posao u banci

”Od svoje 12. godine sam registrirani nogometaš NK Gavrilović iz Petrinje. Igrao sam u pionirima, juniorima i na kraju, seniorima s kojima sam i sudjelovao 1986. godine u ulasku u tadašnju 3. HNL. Kao završeni diplomirani ekonomist, radio sam u Ljubljanskoj banci sve do proljeća 1991. godine kada prelazim u MUP RH, Policijsku postaju Petrinja kao policijski inspektor za gospodarski kriminalitet. Taj sam posao mogao vrlo kratko raditi jer sam se kao i ostali moji kolege, dragovoljci Domovinskog rata, morao uhvatiti oružja i boriti se protiv, u to vrijeme za nas puno snažnijeg i opremljenijeg neprijatelja, koji je bezobzirno razarao grad Petrinju i ubijao sve pred sobom”, rekao je Telar.

“U nemilosrdnoj i teškoj borbi, s nedostatnim naoružanjem i ljudstvom, uspjeli smo grad obraniti 25.8., 2.9. i 16.9., ali posljednji napad 21.09.1991. nismo uspjeli zadržati. Stigla je zapovijed da se svi moramo povući na lijevu stranu rijeke Kupe gdje smo uspostavili i utvrdili položaje za sprečavanje daljnjeg napredovanja agresora prema Zagrebu. To su bili strašni trenutci, kada napuštate svoj voljeni grad i u njemu svu imovinu koju su naši roditelji i mi sami, velikim odricanjem i trudom,  godinama stvarali. Upravo nekoliko dana nakon što smo napustili nas grad postao sam otac. Rodila mi se kćerka Adriana, što nam je svima bila u tim izuzetno teškim trenutcima jedina svjetla točka. Po drugi puta sam postao otac 1996. godine kada mi se rodila druga kćer Leonarda”, pričao je nedavno u razgovoru za Braniteljski portal te se prisjetio pada Petrinje.

Ranjen je na Velebitu

”Nakon pada Petrinje, s obzirom da sam se istakao u neposrednim borbama i zapovijedanju u obrambenim akcijama, tadašnji nacelnik PU Sisak Đuro Brodarac i njegov zamjenik, Vladimir Milanković, su mi ponudili mjesto zapovjednika u Specijalnoj jedinici policije OSA Sisak, što sam i prihvatio. U jedinici smo imali oko 150 pripadnika 1991. godine, a kasnije, nakon 1993. i do 300. Jedinica je uglavnom, sve do travnja 1992. godine, bila upotrebljavana za probijanje neprijateljskih linija i hitnih intervencija na pojedinim pravcima neprijateljskih napada isključivo na širem području Banovine. Od svibnja 1992. jedinica je bila uključena u akcije i terene po širem prostoru Republike Hrvatske, pa smo tako bili na Papuku, Velebitu s Gospićke strane, Velebitu s Masleničke strane, VRA Maslenica, VRA Medački džep, Dubrovnik, VRA Bljesak I VRA Oluja.

Ranjen sam 1992. godine dok smo bili na terenu na Velebitu iznad Gospića. Nakon 8 mjeseci rehabilitacije, vidno šepajući, vratio sam se u jedinicu, ponovo na Velebit ali ovaj puta s druge strane, s Masleničke strane. Vidio sam da ne mogu biti na terenu s mojim dečkima, da zbog posljedica ranjavanja ne mogu izdržati teške uvjete na terenu i sve aktivnosti koje neposredna borba od svakog od nas iziskuje. Nisam htio ostajati u zapovjedništvu gdje bih zapovijedao s ljudima preko veze, jednostavno to nisam ja, pa sam krajem 1993. godine, zbog moje struke, rasporedjen na meni lakše radno mjesto načelnika Odjela zajedničkih poslova u PU Sisačko-moslavačkoj. Taj posao je obuhvaćao materijalno-financijske, pravne, kadravske i logističe poslove za čtavu policijsku upravu”, govorio je, a onda naglasio da je umirovljen 1998. godine nakon čega se okrenuo civilnom životu pa je tako bio direktor Gavrilović Holdinga i predsjednik uprave Slavijatrans, aktivno sudjelujući u radu sportskih, ali i braniteljskih udruga u svojem kraju.

Surađivao je s Glasnovićem

U politici se već okušao surađujući s generalom Željkom Glasnovićem, za kojeg ima samo riječi hvale.

”Svjestan sam izazova i odgovornosti koji me očekuju, ali se toga ne bojim. Želim napraviti Sisak po mjeri svih nas. Spreman sam potpisati da ću sve što govorim i učiniti” zaključio je Telar na predstavljanju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.