Ilustracija/Fokus.ba

50 SIRIJSKIH IZBJEGLICA STIGLO U HRVATSKU! Evo što MUP kaže o slučaju novih migracija!

Autor: I.Br.

Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je izvijestilo kako je u sklopu europskog programa preseljenja u Hrvatsku pristiglo 50 sirijskih izbjeglica iz Turske. Iz MUP-a objašnjavaju kako se radi o šestoj skupini izbjeglica koje su se do sada u Hrvatsku preselile na temelju kvota iz Vladinih odluka.

“Dolaskom šeste skupine sirijskih izbjeglica, u Hrvatsku je preseljeno ukupno 202 sirijskih državljana iz Turske, a tijekom srpnja i kolovoza očekuje ih se još 51. Time će Republika Hrvatska ispuniti kvote na temelju odluka Vlade iz 2015. i 2017. godine te preseliti ukupno 253 izbjeglica. Naime, Vlada RH dosad je donijela tri odluke o preseljenju izbjeglica (2015., 2017. i 2019.) kojima se obvezala iz programa preseljenja prihvatiti do 400 osoba. Odluka Hrvatske je da će prihvatiti sirijske izbjeglice koje su zbog sukoba u Siriji izbjegle u Tursku i borave u turskim izbjegličkim kampovima”, navodi MUP u svojem priopćenju.

Kao i u prethodnim dolascima preseljenih sirijskih izbjeglica, i ove sirijske obitelji već su prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Dolaskom u Hrvatsku, izbjeglice se smještaju u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini te prolaze proceduru uzimanja zahtjeva i donošenja odluke o odobravanju statusa.

Tijekom boravka u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini se provode aktivnosti inicijalne integracije u hrvatsko društvo (učenje hrvatskoga jezika, daljnje upoznavanje s hrvatskom kulturom, običajima, zakonima, pravima i obavezama).

“Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije sudjeluje u zaštiti ljudskih života i ujedno pridonosi provedbi sveobuhvatnog europskog pristupa u rješavanju migracijskog izazova”, stoji u priopćenju.

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.