20 posto stanovništva Hrvatske živi u blizini minski sumnjivog područja; Na šibenskom području razminirano 167 tisuća četvornih metara

Autor: Hina/ A.Š.

Potvrdu o razminiranju predstojnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Josip Čerina uručio je danas zamjeniku šibensko-kninskog župana Tomislavu Vrdoljaku. Sveukupno riječ je o 167.301 četvornom metru, koji su razminirani zajedničkim sredstvima organizacije DEMIRA Savezne Republike Njemačke, koja je donirala 900 tisuća kuna i Jadranske banke Šibenik koja je donirala 100 tisuća kuna.

Dovršeno je razminiravanje šireg obalnog područja rijeke Čikole i Rokića na šibenskom području, od ukupno oko 167 tisuća četvornih metara.
Potvrdu o razminiranju predstojnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Josip Čerina uručio je danas zamjeniku šibensko-kninskog župana Tomislavu Vrdoljaku.
Sveukupno riječ je o 167.301 četvornom metru, koji su razminirani zajedničkim sredstvima organizacije DEMIRA Savezne Republike Njemačke, koja je donirala 900 tisuća kuna i Jadranske banke Šibenik koja je donirala 100 tisuća kuna.
Time je ukupno sumnjivi minski prostor na području Šibensko-kninske županije smanjen na 37,8 četvornih kilometara, istaknuto je na svečanosti uručenja potvrde o razminiranju u Šibeniku. Izaslanik u Veleposlanstvu SR Njemačke, Jorge Rauber istaknuo je kako je Njemačka uvijek rado sudjelovala u ovakvim projektima, ali da se ulaskom Hrvatske u EU promijenio i oblik njemačkih donacija.
Njemačka će ubuduće snositi oko 25 posto ukupnih plaćanja u europske fondove, i tim će se sredstvima Hrvatska koristiti u razminiranju, kazao je Rauber.
Predstojnik Podružnice HCR-a Zadar Josip Čerina, izvijestio je da su pirotehničari tijekom razminiranja područja oko Čikole i u Rokićima pronašli 29 zvončića, osam protupješačkih rasprskavajućih odskočnih mina, šest protupješačkih antimagnetnih mina i jednu ručnu bombu.
U cijeloj Hrvatskoj gotovo 20 posto stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja, kazao je. 

Što se tiče Šibensko-kninske županije, prioriteti u razminiranju bit će područja oko Skradina, Drniša i Čiste Male, a postupak čišćenja od mina krenut će već dogodine, kazao je Čerina.
U Šibensko-kninskoj županiji još je 37,8 kilometara četvornih nerazminiranog područja, a od 1998. do danas u županiji je razminirano 30,8 kilometara četvornih, na što je utrošeno oko 320 milijuna kuna.

Autor:Hina/ A.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.