Matija Habljak/PIXSELL

1,3 MILIJUNA KUNA ZA DIJASPORU: Pomoć Hrvatima u Latinskoj Americi i Južnoj Africi

Autor: Hina

Formalnu odluku o dodjeli sredstava donio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas

Za 18 programa i projekata organizacija hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi, za ovu je godinu odobreno 1, 3 milijuna kuna, aktivnosti različitih udruga, društava, zborova hrvatska će država poduprijeti iznosima od 30 tisuća do 140 tisuća kuna.

Potpore od 30 tisuća do 140 tisuća kuna

Najveći iznos, 140 tisuća kuna, dobio je projekt  Centar hrvatske kulture u Brazilu 3, Znanstveno-istraživačkom projektu prikupljanja i valorizacije pisane baštine, arhivske i povijesne građe Hrvata u Argentini namijenjeno je 130 tisuća kuna, a projektu Povijesnog arhiva i virtualnog muzeja hrvatskih iseljenika u Čileu 129. 460 kuna.

Projektu Novo hrvatsko plesanje i pjevanje u Patagoniji, iza kojeg stoji Club Croata de Punta Arenas odobreno je 120 tisuća kuna, po 105 tisuća kuna dobili su projekti Više kulture – Kultura i sjećanje Društva prijatelja Dalmacije u Brazilu te obnova Hrvatskog doma u Venezueli, dok je projekt Hrvatske tradicije, Čileansko-hrvatskog kulturnog društva Domovina dobio 80 tisuća kuna.

Osam projekata od Hrvatske dobiva po 50 tisuća kuna, pet od njih nominirale su udruge i društva iz Argentine, to su projekti Hrvatski iseljenici uče kulturu u Buenos Airesu, Mala škola 2017., Učionica u koju rado dolazim, Održavanje i obnova narodne nošnje te Škola tradicijskog pjevanja: klapsko i glagoljaško pjevanje, izložba fotografija „Povijest hrvatskog useljavanja u Argentinu“ te Nastavak rada Hrvatskog pjevačkog zbora Jadran.

Po 50 tisuća kuna ‘ide’ projektima Proslava 90.obljetnice osnutka Hrvatskog doma u Montevideu (Urugvaj), Nastava hrvatskog jezika i kulture u Asuncionu u Paragvaju te Učenje hrvatskog jezika, folklora, povijesti i tradicije, projektu  Hrvatske katoličke misije sveti Jeronim u Republici Južnoj Africi.

Projektu Promicanje hrvatskog folklora u Argentini i u novim generacijama, namijenjeno je 40 tisuća kuna, dok će po 30 tisuća dobiti projekt Učite pjevanje, plesanje i povijest hrvatskih narodnih nošnji u Čileu, te Croacia Totales povezuje i širi, projekt iza kojeg stoji Radio Croacia Totales, odnosno Hrvatsko vjersko središte Sveti Nikola Tavelić u Argentini.




Sredstva tek u idućoj godini

Provedu programa i projekata koji su dobili potporu pratit će Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske koji će, najkasnije do konca siječnja, zaključiti financijske ugovore s dobitnicima potpora, udrugama, društvima itd. hrvatskog iseljeništva. Odobrena sredstva tim će se organizacijama isplatiti u idućoj godini, ovisno o mogućnostima hrvatskoga državnog proračuna.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.