FOTO: MORH

HRVATSKA VOJSKA POMAŽE: Podiže ekspedicijski kamp i šatore ispred KB Dubrava

Autor: Dnevno

Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pružila je pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata, navode u priopćenju iz Ministarstva oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pripadnici Hrvatske vojske započeli su u četvrtak s podizanjem šatora i ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata.

FOTO: MORH

Hrvatska vojska pomaže Ministarstvu zdravstva

“Naime, sukladno zahtjevu Ministarstva zdravstva i Odluci Vlade RH, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pruža pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe”, piše u priopćenju.

Odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa i osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite oboljelim pacijentima i u sklopu primarnog intenzivističkog centra u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Radove postavljanja ekspedicijskog kampa i šatora obišao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

FOTO: MORH

Kamp kao smještajna jedinica

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul pojasnio je o kakvoj vrsti kampa se radi.

“Ovdje je u planu podignuti kamp kao smještajnu jedinicu, a trenutno u ovoj fazi, smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi. Kamp je inače samoodrživ, ali smo u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice”, istaknuo je Fuzul.

General Fuzul ističe kako su pripadnici Zapovjedništva za potporu formirani u četiri tima.

„U mogućnosti smo raditi i tri smjene. U svakom timu je 10 do 15 pripadnika, što je optimalan broj vojnika potrebnih da bismo podigli ovakvu jednu instalaciju“, rekao je.

FOTO: MORH

Šatorski kamp za ekstremne uvjete

Pukovnik Milan Slavica pojašnjava kako je cilj postaviti kamp do subote. “Trenutno je ovdje 30 ljudi, a snage će rasti u skladu s razvojem situacije”, zaključuje pukovnik Slavica.

Naime, samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima.

Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

FOTO: MORH

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.