Foto: Antonio Balic / CROPIX

HRVATSKA VOJSKA IM JE TRN U OKU! Milanović ogolio kakvima nas žele prikazati u BiH: ‘Nemaju ni minimuma zahvalnosti’, predsjednik i Vlada nakon dugo vremena u suglasju

Autor: Dnevno.hr

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini.

Mandat misije EUFOR-a, koji ističe 5. studenog produžen je za još 12 mjeseci. Sve zemlje članice Vijeća, njih 15, dale su suglasnost da pripadnici Misije i dalje budu u Bosni i Hercegovini s ciljem osiguranja mira i stabilnosti.

Postojala je bojazan kako bi Rusija mogla glasati protiv. U tom slučaju, već se najavljivalo kako bi NATO mogao razviti “određena alternativna rješenje kako bi se održao mehanizam za jačanje mira u BiH”. Do toga nije došlo i moguće je da Hrvatska vjerojatno neće slati svoje vojnike.

Bošnjaci iskoristili priliku kako bi nazivali Hrvatsku agresorom

Međutim, ne stišava se bura koja je nastala zbog samog spomena da hrvatski vojnici sudjeluju u mirovnoj misiji u BiH, a kako je procijenio i predsjednik Zoran Milanović, zabrana hrvatskim vojnicima implicirala bi kako je Hrvatska vojska izvršila agresiju u BiH.

Iako nitko nema ništa protiv misije, u utorak su posebno žestoko reagirali iz udruge Majke Srebrenice u kojoj smatraju kako je Hrvatska bila agresor u BiH te da je posve neprimjereno da hrvatski vojnici sudjeluju u mirovnoj misiji u zemlji koju je ta vojska napala.

Protiv te ideje ustao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je, pak, već ranije, napisao pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem piše kako je “ratno vojno i političko rukovodstvo Hrvatske presuđeno za udruženi zločinački pothvat” te da bi to bio “neprimjeren angažman Vojske Hrvatske u mirovnoj misiji u BiH”.

Na pismo Majki Srebrenice odmah je reagirao i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović kazavši kako nema razloga da Hrvatska vojska “ne bude dio mirovne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini”. Čović je inače, pozdravio odluku Vijeća sigurnosti UN-a da produži misiju EUFOR-a u BiH.




Hrvatska sigurno neće u EUFOR?

Prema Čoviću, “nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije”. Dragan Čović je čak kazao kako se još “nismo oslobodili prošlosti” te čak usporedio to s odlaskom građana BiH na ljetovanje u Hrvatsku.

“Nekome odgovara da idu na more, ali im ne odgovara da ovamo dođe vojnik iz Hrvatske”, naljutio se Čović.

Bošnjačka strana osim što smatra da Hrvatska nema moralno pravo sudjelovati u takvoj misiji, smatra i kako postoje i pravni razlozi zbog kojih hrvatski vojnici ne mogu biti poslani u misiju u BiH.




Nekadašnji vojni predstavnik BiH pri NATO-u, Alija Kožljak smatra kako “Aneks 1a isključuje eksplicitno Hrvatsku ‘kao strane trupe’ koje su bile u BiH tokom rata”, međutim, slaže se kako je teoretski moguće da se hrvatski vojnici pošalju u BiH, ali da to toga neće doći jer države članice neće donijeti odluku koja će unositi nemir i prouzročiti stabilnost.

Alija Kožljak je i to komentirao rekavši kako “neprijateljska retorika predsjednika susjedne države Milanovića dodatno potvrđuje da hrvatske trupe ne trebaju biti raspoređene u BiH”.

Zoran Milanović  nepopustljiv

Ipak, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović zauzeo je poprilično rigidan stav i ne namjerava odustati.

“Instrumenti postoje. Ako ne ide drugačije, embargo, blokada, veto. Na nešto što je drugima važno”, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik je rekao svojevremeno i kako nam se priječi “da budemo prisutni, makar na stožernoj razini u misiji u BiH.”

“Hrvatska će kao ravnopravna članica NATO-a ravnopravno sudjelovati i u svim pojavnim aktivnostima i djelatnostima tog NATO-a, ali prema vlastitoj volji i prosudbi, bilo to na Bliskom istoku ako tako mi odlučimo, a nećemo, bilo to na Kosovu gdje smo dovoljno dobri da čuvamo 24 sata srednjovjekovne spomenike srpske duhovnosti, vrlo delikatan zadatak koji je Hrvatsku vojsku dopao u podjeli dužnosti, rekao je predsjednik.

Suglasje hrvatske vanjske politike

U vezi s misijom u BiH je rekao da će se to promijeniti “i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti i bolje je da se ne suprotstavljaju jer naše namjere nikad nisu bile gramzive, predatorske, nego obrambene i humane.”

“Oni kojima smo spasili glavu i omogućili državu danas ne pokazuju ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli što više”, rekao je Milanović.

Iako je hrvatska vanjska politika zbog nesuglasja između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Milanovića razjedinjena, u ovom slučaju čvrst stav je zauzeo i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Svaki pokušaj da se spriječi Hrvatska u ostvarivanju ovih prava, obveza i odgovornosti u ovom kontekstu predstavlja diskriminatornu praksu, zanemaruje izmijenjeno političko i pravno okruženje i krši načelo ravnopravnosti država članica kao temeljno načelo Europske unije”, podvukao je Radman.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.