Foto: Ilustracija/Pixabay

HRVATSKA VOJSKA DOBIVA KULTNE OKLOPNJAKE! Biti ćemo prvi u Europi koji će imati jednu od okosnica američkih postrojbi!

Autor: M.V.

Ministarstvo obrane RH i Glavni stožer Oružanih snaga s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država dogovorili su uvjete donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, javlja Jutarnji list. Projekt je to uz pomoć kojeg će Hrvatska realizirati svoju obvezu da do 2026. godine ispuni NATO cilj sposobnosti. Obvezali smo se, naime, da ćemo srednju pješačku brigadu opskrbiti borbenim oklopnim vozilima na gusjenicama.

Takvi su recimo američki Bradleyi, proizvedeni 90-ih godina, a koje će Hrvatska po preuzimanju poslati na remont. U upotrebi će naposljetku biti 62 vozila dok će se preostala iskoristiti za rezervne dijelove. Bradleye će dobit oklopno mehanizirana bojna HV-a u Našicama pa će sa starijim modelima vozila u Hrvatskoj ostati samo još bojna u Varaždinu.

Bradley M2A2 ODS vozila su koja su u Zaljevskom ratu 1991.–1992. uništili više iračkih oklopnih vozila nego tenkovi Abrams. S druge strane, u Iračkom ratu uništeno ih je pedesetak, ali su ova vozila pokazala visok postotak preživljavanja posade. Zanimljiv je podatak da Bradley , osim dakako vojske SAD-a, koristi i Saudijska Arabija, a Hrvatska bi vojska trebala postati prvi europski korisnik.

Sva 62 vozila remontirala bi se u tvrtki “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu, što bi prema grubim procjenama trebalo trajati oko tri godine, a sve to uslijedilo bi nakon potpisivanja ugovora između dvije države. Očekuje se kako bi se to moglo dogoditi iduće godine.

Što se tiče plaćanja, obveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila te obuku i rezervne dijelove, a sve to moguće je uz pomoć višegodišnjeg financiranja. S druge strane, zbog programa Bradley Hrvatska, američki Kongres još je u prosincu prošle godine odobrio isplatu 25 milijuna dolara pa bi tim novcem Hrvatska isplatila prvu ratu. Ostat će nam potom i plaćanje poreza na donacije.

Iz Ministarstva obrane javljaju pak kako je održana prezentacija Plana nabave za 2021. godinu, a tim putem predstavnicima tvrtki hrvatske obrambene industrije uručeni su ugovori o nabavi opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske. Za 2021. godinu osigurana su sredstava u iznosu od 4,8 milijardi kuna, a od toga je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osiguran iznos od 2, 275 milijardi kuna, stoji u priopćenju MORH-a.

Plan nabave sadrži nabavku 865 predmeta u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna. Nabavit će se, naime, puškostrojnice i avioni ZLIN, borbene prikrivne i vodonepropusnih odora, a opremit će se i prostor u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgraditi i adaptirati hangar na Lučkom te završiti izgradnja Vojarne 204. brigade u Vukovaru.




“Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske, te tako na izravan način doprinosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji”, zaključuju iz MORH-a.

Prezentaciji Plana nabave nazočili su i predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije kojima su uručeni ugovori s Ministarstvom obrane: Davor Sabolić (zajednica proizvođača Čateks d.d. Čakovec, Hemco d.o.o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordana Odor (Zajednica proizvođača Borovo d.d. Vukovar i Jelen proffesional d.o.o. iz Čakovca), Nenad Crnković (Croatia osiguranje), Marijan Mareković (Pleter-usluge), Željko Pavlin (HS PRODUKT d.o.o.), Goran Matanić ( Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.), Zdravko Klanac (ZTC) i Alojz Šestan (Šestan Bush d.o.o.).

Josip Kopi




Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.