Foto: Foto: Vlado Kos / Goran Sebelic / CROPIX

Hrvatska uvozi suludu količinu komaraca iz Italije: Do kraja ljeta njih 1.2 milijuna bit će pušteno diljem zemlje

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U Zagrebu je započeo pilot projekt u sklopu kojega je pušten roj sterilnih mužjaka komaraca s ciljem suzbijanja širenja invazivnih azijskih tigrastih komaraca. Ovi komarci su poznati kao prijenosnici teških tropskih bolesti poput denga groznice, groznice zapadnog Nila, čikungunje i zike.

Tigrasti komarci su se zbog klimatskih promjena u posljednjim godinama počeli razmnožavati u Hrvatskoj i cijeloj regiji, jer im je toplije vrijeme pružilo povoljne uvjete za razmnožavanje.

Komarci iz laboratorija

Projekt u Zagrebu koristi metodu Tehnike sterilnih insekata (SIT), koja se već desetljećima koristi u svijetu u borbi protiv raznih štetnih insekata. Ovdje se koriste sterilni mužjaci komaraca koji, nakon što se puste u prirodu, pare se sa ženkama i sprječavaju mogućnost za buduće potomstvo. Ovaj pristup pokazao je uspjeh prošle godine u Istri, gdje je sterilnost jajašaca komaraca narasla s 14 na gotovo 60 posto.


U Zagrebu je u lipnju pušteno 100 tisuća sterilnih mužjaka komaraca u područje s velikom koncentracijom komaraca. Tijekom tri mjeseca planira se ukupno puštanje 1,2 milijuna sterilnih komaraca tijekom tromjesečnog razdoblja.

Sterilni mužjaci komaraca potječu iz laboratorija u Italiji i stižu u Hrvatsku u posebnim kutijama. Nakon što stignu, entomolozi ih pažljivo rasporede po ciljanom području, što je dio napora za smanjenje populacije tigrastih komaraca.

Izvor: Pixabay

Globalno zatopljenje

Ovaj program suzbijanja komaraca u Hrvatskoj odgovor je na upozorenja stručnjaka da bi globalno zatopljenje moglo dovesti do povećanja zaraznih bolesti koje prenose komarci. Azijski tigrasti komarac se širi na sjever, uključujući područja koja su nekad bila previše hladna za tu vrstu, poput Švicarske i Njemačke.

Projekti poput ovog u Hrvatskoj, kao i uspješni pokušaji u Grčkoj, nadaju se smanjenju populacije azijskih tigrastih komaraca i ograničavanju prijenosa bolesti koje ovi insekti prenose.

Ovog ljeta oborena četiri klimatska rekorda. Znanstvenici strahuju: ‘Najgori scenarij već se ostvaruje’
 

 
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.