Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska u ‘uglednom’ društvu: Pogledajte gdje se nalazimo po demokratičnosti

Autor: Dnevno.hr

Indeks demokratičnosti kojega izračunava Economist Intelligence Unit Hrvatsku smješta na nezavidno 58. mjesto među države demokracija s nedostatkom. Od država nama geografski bliskima ispred Hrvatske se nalaze Slovenija i Crna Gora. Riječ je o istraživanju provedenom na 165 država i dva neovisna teritorija koji obuhvaćaju veliku većinu država i gotovo svu populaciju svijeta. Ovisno o rezultatu, države su podijeljene u četiri grupe: pune demokracije, demokracije s nedostatkom, hibridni režimi i autoritativni režimi.

Valja istaknuti kako se u prvoj skupini nalaze 24 države, a predvode ju Norveška, Novi Zeland, Island, Švedska i Finska. Samo 7,8 posto svjetske populacije nalazi se u ovoj skupini. U drugoj skupini ih je 50 i ona predstavlja 37,6 posto svjetske populacije. Uključuje i neke razvijene države poput SAD-a, Italije i Belgije. Kad je u pitanju regija, očekivano predvodi Slovenija na 31. mjestu, a najveći skok zabilježila je Crna Gora koja se nalazi na 52. mjestu. Hrvatska je na 58. mjestu između Namibije i Mongolije, a iza nje su Srbija (64.), Sjeverna Makedonija (72.) i Bosna i Hercegovina (94.) koja se nalazi u skupini hibridnih režima. Za Kosovo nema raspoloživih podataka, piše Forbes Hrvatska.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nije sve tako crno

Što se pojedinačnih vrijednosti tiče, Hrvatska ima ukupnu ocjenu 6,50. Identičnu ocjenu imala je zadnje četiri godine, no ne uvijek uz istu poziciju. Dugoročno gledano trend Hrvatske i dijela zemalja je silazni. Najbolji rezultat bio je 2006. godine, na samom početku izračunavanja i iznosio je 7,04.

U području izbornih procesa i pluralizma ima visokih 9,17, u području funkcioniranja Vlade 6,07, u području političke participacije 6,11, u području političke kulture 4,38, a u području građanskih sloboda 6,76. U trećoj skupini su 34 države i 15,2 posto svjetske populacije. Ona uključuje države poput Meksika, Ukrajine, Kenije i već spomenute Bosne i Hercegovine. U četvrtoj skupini je 59 država i 39,4 posto svjetske populacije. Neke od njih su Rusija, Kina, Iran i Pakistan.

Potpuni izvještaj se može preuzeti ovdje.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.