Foto: Screenshot HRT

HRVATSKA U ŠOKU, KONAČNO PONIŽENJE! Osuđenom za zločin u Škabrnji odšteta: Država mora platiti, mještani očajni

Autor: N.K

Čovjek krvnik, osuđen za ratni zločin u Škabrnji, mjesta u kojem je počinjen jedan od najbrutalnijih zločina 90-ih, prema presudi  Europskog suda za ljudska prava treba dobiti odštetu zbog nepravičnog suđenja.

Mještani Škabrnje su u najmanju ruku zatečeni. U prilogu RTL-a otkrili su kako su više ne nadaju da će itko odgovarati za taj gnjusan zločin.

Marinko Pozder, u odsutnosti pravomoćno osuđen za ratni zločin u Škabrnji, dobit će 6.000 eura odštete jer Europski sud za ljudska prava smatra kako nije isključeno da nije znao da mu se sudi u Hrvatskoj.


“Vukli ih mrtve konjima po dvorištu”

Zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić prisjeća se kako je dotični iz Benkovca. Miljanić svjedoči kako je Pozder bio jedan od zapovjednika koji je odgovaran za pokolj u Škabrnji.

U Škabrnji je na najgroznije načine ubijeno 86 mještana. Većinu njih, a među njima i baku, djeda i rođake, identificirao je branitelj Zoran Ražov. Njegove najmilije vukli su mrtve konjima po dvorištu.

Iživljavali su se na bespomoćnim tijelima.

“To je za mene velika greška. Tko je za ove naše ljude platio, a vidite koliko ih ovdje ima? Ono su civilne žrtve, a ovo borci. Ljudima su trgali udove, uši, to su strahote velike. Uvijek isto pričamo, a od toga nema ništa. Nitko o tome ne vodi računa. Eto, oni dobivaju odštete, a što naši dobivaju? Ništa”, ogorčeno govori Ražov.

Osuđeni, ali na slobodi

Hrvatska nije u stanju prikupiti dokaze, pa je i ranije bilo odšteta, poručuje ratni zapovjednik Miljanić.

“Ernest Rađen je sproveden na osnovu tjeralice međunarodnih institucija i izručen je Hrvatskoj. I zamislite, i on je dobio ogromnu odštetu. Mislim da je on čak dobio oko 3 milijuna kuna”, kaže.
Marinka Pozdera 2012. Vrhovni sud RH odbio je u traženju da mu se obnovi postupak iz 1998. kada je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora koje će ionako provesti na slobodi, daleko od Hrvatske.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.