Foto: MORH/Tomislav Brandt

HRVATSKA U AMERIČKIM OBVJEŠTAJNIM PAPIRIMA! Spominju se naši planovi u vezi rata u Ukrajini: Procurila nova runda dosjea

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U najvećem curenju američkih obavještajnih podataka od početka rata u Ukrajini spominje se i Hrvatska. Naime, kako piše Politico, u navodnom američkom dosjeu s dokumentima o ratu u Ukrajini spominje se plan da ukrajinski piloti doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor.

Ukoliko se ti podaci pokažu točnima, to ne samo što pokazuje da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo, nego bi bila i u suprotnosti s medijskim izvješćima da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima u Poljsku, piše Politico i dodaje kako mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovicu tenkova

Politico je naime došao u posjed više od 50 stranica dokumenata američke vojne obavještajne službe koji su procurili u javnost. Iako nije neovisno utvrdio istinitost dokumenata, postoje neke naznake da su neke od procurjelih stranica krivotvorene.

SAD je do danas priznao kršenje obavještajnih podataka, a FBI je četvrtak zbog curenja dokumenata uhitio zaposlenika Nacionalne garde zračnih snaga.

Prema dokumentima u posjedu Politica Europa ima specijalne snage na terenu u Ukrajini, a Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovicu tenkova koji idu prema Kijevu.

Europski specijalci na terenu u Ukrajini

Procureni dokumenti otkrivaju kako i kada Francuska i Španjolska planiraju staviti ključni raketni sustav na bojno polje u Ukrajini kao i tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike.

Navodi se i kako Turska pomaže Rusiji i Bjelorusiji izbjeći sankcije tako što kupuje europsku robu koja je zabranjena za izvoz u Rusiju i preprodaje ju Rusiju, ali i kupuje od Rusije i potom istu prodaje u Europi.




Zanimljivo je kako se u dokumentima spominje kako u Ukrajini, barem od 23. ožujka, djeluje europska grupa specijalnih snaga pod nazivom “SAD/NATO”. Sastavljena je od 97 ljudi, od čega je 50 pripadnika britanskih specijalnih snaga, 17 osoba iz Latvije, 15 iz Francuske i jedna iz Nizozemske te 14 američkih djelatnika. U informacijama koje su procurile nije navedeno koje aktivnosti provode te snage niti njihova lokacija u Ukrajini, napominje Politico.

 




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.