fbpx
Ilustracija Foto: Pixabay

HRVATSKA SE OPRAŠTA OD NOVINARKE! ‘Dala je svoj veliki obol’: Zadužila je zemlju svojom velikodušnošću u Domovinskom ratu!

Autor: N.K

Preminula je poznata hrvatska novinarka Branka Starčević u osamdeset i četvrtoj godini života. Osim što se istaknula svojim radom, u Domovinskom ratu se bavila dobrotvornim radom i organizirala konvoje pomoći za stradala područja.

Karijeru je započela na Radio Zagrebu 1963. u Privrednoj redakciji kao suradnica Emisije za selo i poljoprivredu i obrađivala teme agrarne politike. Od 1969. deset godina pratila, izvještavala i komentirala turizam, zalažući se za ulaganja u tu razvojnu granu i potencijalno tržište izvoza roba i usluga.

Bila je i predsjednica Turističkih novinara Hrvatske i Jugoslavije te organizator međunarodnih skupova turističkih novinara. Pored aktivnosti u HND-u, a prije toga i kao predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a u tri mandata, bila je i predsjednica povjerenstva za financije Matice umirovljenika Grada Zagreba, izvijestio je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) gdje je bila članica Središnjeg odbora i predsjednica Ogranka umirovljenih novinara.

Domovinski rat

U svojoj mirovini brinula je o boljem položaju svojih starijih kolegica i kolega, a u Domovinskom ratu za stradale.

Iskazala se organiziranjem humanitarne pomoći i slanjem konvoja u stradala područja kao što su Vukovar, Konavle, Ravni kotari, Lika i tako dalje. Pobrinula se i za donacije bolnicama u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu.

Osim toga, Branka Starčević je i dobitnica nekoliko uglednih nagrada. Između ostalog to su Prvo turističko pero te Spomenice Domovinskog rata, a dobila je i priznanje Europske Unije 1995. za doprinos i pomoć stradalnicima u Hrvatskoj i BiH.

“Zalagala se za bolji život novinara”

U mirovini je od 2003. nakon čega je bila predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a, a od 2015. ogranka umirovljenika HND-a iz kojeg danas poručuju:

“Kolegica Starčević davala je svoj veliki obol radu HND-a i do posljednjeg dana je bila aktivna i zalagala se za bolji položaj novinarki i novinara u društvu”.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.