Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska s Banožićem ovo nikada nije vidjela: Stigli prizori susreta Anušića i Milanovića

Autor: I.G.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u četvrtak 23. studenog 2023., na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu na svečanom uručenju činova i rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu 10. i 15. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe zdravstvene službe. Tamo se susreo i s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Obojica su bili vidno dobro raspoloženi, pružili si ruke, smiješili se jedan drugome. Hrvatska takvo što dugo nije vidjela s obzirom na to da bivši ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Zoran Milanović nisu imali nikakav odnos, dapače, bili su na ratnoj nozi.

Tom prigodom, ministar Anušić čestitao je novim časnicima zdravstvene službe na prvom časničkom činu izrazivši poštovanje prema njihovoj odluci da se pridruže Hrvatskoj vojsci i da u njezinim redovima grade svoje životne i profesionalne puteve.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

“Postoji mnoštvo zanimanja i mnoštvo profesija, ali vrlo je malo onih koje zovemo pozivima. Vaš liječnički i sestrinski poziv te vaš časnički poziv su prije svega plemeniti i na ponos su hrvatskog naroda i Hrvatske vojske,“ rekao je ministar.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska sredina koja potiče na usvajanje novih sposobnosti, na svakodnevno napredovanje na profesionalnom i osobnom polju te se prisjetio hrvatskih branitelja koji su nas naučili da nema nesavladivih prepreka i da nema odstupanja: „I vi nastavljate putem koji su trasirali naši branitelji, koji su s vjerom u Boga i s krunicom oko vrata, obranili i oslobodili našu domovinu Hrvatsku.“

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘Uvijek ćete na prvom mjestu biti vi’

Govoreći o jačanju Hrvatske vojske, ministar je naglasio kako će ulagati napore kako bi se daljnje nastavili osnaživati uvjeti rada, obuke i života vojnika jer jačanjem Hrvatske vojske jača se hrvatski narod i hrvatska država.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

“Uvijek ćete na prvom mjestu biti vi, pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, jer motiviran i zadovoljan hrvatski vojnik je vrhunski vojnik“, zaključio je ministar.

Na kraju, ministar je pozvao nove časnike Hrvatske vojske da se ne umore od želja za napredovanjem i za usavršavanjem, kako u zdravstvenom tako i u vojnom pozivu.
Dobar početak odnosa s Milanovićem

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i predsjednik RH Zoran Milanović zaželio je novim časnicima uspješnu i sretnu karijeru podsjetivši ih da su odabrali dobar poziv.

“Vaš liječnički poziv je okrunjen onim što ste postigli danas i postali novim časnicima hrvatske vojske“, rekao je Predsjednik RH i dodao kako u današnjim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo biti dio vojnog sustava nije mala stvar.

Podsjetivši da je vojni poziv ponekad težak, ali donosi sa sobom mnoge izazove i prilike načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuo je: „Pozivam vas da se hrabro suočavate s izazovima i da koristite mogućnosti koje vam se otvaraju tijekom vaše karijere”.
Zanimljivo je vidjeti predsjednika Milanovića i novog ministra obrane Anušića kako razmjenjuju ugodne poglede te kako se prijateljski rukuju. Naročito kada se u obzir uzme odnos koji su imali predsjenik Milanović i bivši ministar obrane Mario Banožić. Milanović je Banožića često javno prozivao te ga se nije stidio povremeno zasuti uvredama. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li sličan odnos imati i aktuelnim ministrom Anušićem.

Milanović je poseban pozdrav i čestitku na preuzimanju dužnosti uputio novom potpredsjedniku vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću, koji je također bio na promociji novih časnika.

“To je odgovorna dužnost i u puno rutinskijim vremenima, a u današnjim posebno. Ovo je odgovorno ministarsko mjesto i želim vam sve najbolje. Nadam se dobroj suradnji”, rekao je predsjednik.

‘Veliki dan’

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Slaven Zdilar u svom prigodnom obraćanju prisjetio se Domovinskog rata u kojemu su zdravstveni djelatnici imali veliku ulogu u zaštiti, očuvanju i spašavanju života hrvatskih vojnika na prvim crtama obrane: „Vojna služba nije samo posao, nego i poziv koji zahtijeva odricanje, disciplinu, lojalnost i vrijednosti koje vas trebaju voditi kroz cijelu vašu karijeru“.

Poručnica i magistra sestrinstva Bernarda Pejić kazala je kako je ovo veliki dan za nju i da očekuje intenzivan i zanimljiv rad u vojsci. „Hrvatska vojska pruža jako kontinuiran napredak kako u medicini tako i u vojsci što je i bila moja glavna motivacija da se odlučim na ovaj korak,“ rekla je poručnica.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Natporučnik i doktor medicine Dragan Pervan u ovoj prigodi poručio je kako je ujedinjenjem ova dva poziva dobio kompletnost što je i želio dolaskom u Hrvatsku vojsku. „Očekujem dinamičnost i adrenalin tijekom rada, a siguran sam kako ću to i dobiti u vojsci,“ zaključio je natporučnik Pervan.

U djelatnu vojnu službu prima se sedam doktora medicine, jedan doktor dentalne medicine i jedna magistra sestrinstva, koji su na izobrazbu upućeni s tržišta rada i jedna sveučilišna prvostupnica sestrinstva iz sustava Oružanih snaga RH.

Časnici zdravstvene službe bit će raspoređeni u postrojbe Hrvatske vojske u Zagreb, Varaždin, Petrinju, Karlovac, Knin, Zemunik, Split, Vinkovce i u Požegu.

Plenkoviću identificirao tko mu remeti mir: ‘To su oni isti koji su negirali covid’

Temeljna časnička izobrazba vojne specijalistice i Temeljna časnička izobrazba – zdravstvene službe provedene su od 25. rujna do 23. studenog 2023. godine sukladno Nastavnom planu i programu prve razine slijedno- rastuće časničke izobrazbe zdravstvene službe, kroz dva modula – opći i specijalistički.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.