Foto: Screenshot/YouTube

Hrvatska policija upala u Liberland: ‘Napad bez upozorenja, uzeli su nam stvari’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nesvakidašnji incident dogodio se u četvrtak ujutro na području ‘ničije zemlje’ između Hrvatske i Srbije, gdje je 2015. nastala ‘samoproglašena država Liberland’.

Kako tvrde na svojim internetskim stranicama Liberland Press, privatna tvrtka po nalogu župana te u ime Hrvatskih šuma, izvršila ne ‘nenajavljeni upad u Liberland te demolirala i odnijela imovinu’.

Hrvatska policija upala u Liberland

Navodno se stanovnicima samoproglašene države prijetilo uhićenjem ako se umiješaju, a neodređen broj je uhićen pod optužbama za “nepoštivanje zakonite naredbe”.

“Hrvatska policija bila je u pratnji rušitelja koji su počinili ovaj čin neselektivnog razaranja. Ovaj napad je počinjen bez upozorenja i bez ikakvih razloga ili opravdanja od strane šumarskog poduzeća ili policije. Prisutnima nije ostavljeno vrijeme da prikupe svoje osobne stvari, a još manje opremu. Srećom, nitko nije ozlijeđen, ali je naša imovina oštećena i oduzeta. To se dogodilo na Međunarodni dan mira, od svih dana”, pišu uz objavljeni video na kojem se vidi da radnici uklanjanju neke predmete.

Tvrde da su im uklonjene ili uništene dvije vrtne kućice, jedna dobro izgrađena i potpuno funkcionalna poljska kuhinja s više rashladnih jedinica i štednjaka, generatori i elektronička oprema, Starlink antena i ruter, Quad bicikli, bicikli i ostali prijevoz, hrana i ostale potrepštine i osobne stvari.

Optužuju hrvatsku policiju i djelatnike Hrvatskih šuma za neprofesionalno ponašanje.
“Dokumentirali smo ovaj incident i uključene pojedince fotografijama i video zapisom te već pokrećemo pravne radnje protiv ovih djela na nekoliko razina. Naselje herojski ostaje na zemlji i odupire se pokušajima slamanja njihove volje”, pišu iz Liberlanda.

Dnevno.hr poslao je upit policiji o tome što se točno dogodilo, a odogovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Boysi idu pred sud u Zagrebu: Sudbina im visi u zraku
2015. osnovao ‘državu’ na ničijoj zemlji

Što je uopće Liberland?

Zahvaljujući graničnom sporu Zagreba i Beograda zbog komada zemlje na istočnoj obali Dunava, Čeh Vit Jedlička, koji se predstavlja kao poduzetnik, libertarijanac i političar, objavio je 2015. da na ničijoj zemlji osniva novu državu.

Nazvao ju je Slobodna Republika Liberland i proglasio se predsjednikom. Istovremeno je krenuo s “naseljavanjem” stanovništva, odnosno davanjem državljanstva putem on-line prijave.

Inače, spomenuto područje katastarski pripada Srbiji, no šumovita zemlja od sedam kvadratnih kilometara je na hrvatskoj strani Dunava. Srbija taj komad zemlje ne smatra svojim, kao ni Hrvatska, te je on već godinama predmet graničnog spora. Dok se spor ne riješi područjem upravlja hrvatska policija.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.