fbpx
Foto: Screenshot

HRVATSKA POLICIJA PROGOVORILA O MATEJU! ‘Osoba odjevena kao on ušla je u vodu’: Pohvalili rad srpske policije, ‘učinili su apsolutno sve’

Autor: N.K

Potraga za nestalim 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem, koji je posljednji put viđen u beogradskom klubu Gotik u noći s 30. na 31. prosinca, ušla je u 13. dan, no i dalje bez konkretnih rezultata.

S obzirom na iskazani interes za izjavom predstavnika hrvatske policije koji je proteklih dana boravio u posjetu MUP-u Republike Srbije po pitanju traganja za nestalim Matejem Perišem, MUP Hrvatske održao je konferenciju za medije.

Izjavu za medije dao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

“Koordinacija i postupanje policije traje od same prijave nestanka. Ona se odvijala svakodnevno, kako putem međunarodne policijske suradnje tako i putem normalnih komunikacijskih kanala”, rekao je.

“Bili smo dva dana u Beogradu, gdje smo razmijenili sva saznanja koja smo mi prikupili. Fokusirali smo se na ono što je srpska policija poduzimala. Srpska policija je poduzela sve radnje koje se poduzimaju inače, angažirane su sve snage. Sve što se u takvim slučajevima poduzima, Srbija je poduzela. Intenzitet se i dalje nastavlja kao i prvog dana”, dodao je Gerovac.

“Primio nas je i Vulin, pružio nam je sve što smo tražili. Na sastanku je bio i otac Mateja, izvijestili smo ga što je sve utvrđeno”, rekao je.

“Mi smo u dva dana ostvarili intenzivne kontakte i dalje ćemo raditi na području RH, bit ćemo u kontaktu s obitelji i nadamo se da će doći do raspleta događaja i da će biti pronađen živ”, rekao je.
Postoje li radne verzije nestanka?

“Imaju. Poduzeli sve što su trebali. Sa svime što su prikupili u ovom konkretnom slučaju. Ja vam sada ne mogu o tome detaljno govoriti s obzirom da se istraga još uvijek provodi. Istraga je tajna. Međutim, postoji radna verzija onoga što se dogodilo, a isključene su neke verzije”, rekao je.

“Ne postoje indicije da je riječ o nestanku povezanim s nasiljem. Vidio sam i snimke. Meni je žao što te snimke izlaze van, ne znam kako izlaze van. Ne mogu špekulirati o tome što se dogodilo. Srpska policija je napravila izniman posao kada je riječ o praćenju kretanja Mateja. Do ulaska u vodu je nešto više od kilometar kretanja. Pregledani su sati i sati materijala. Ne samo u toku njegovog kretanja nego i nakon toga da se vidi je li izašao negdje iz vode. Rezultati analize snimaka se još čekaju”, rekao je.

Ušao je u vodu

“Mi možemo reći da je osoba koja je odjevena kao Matej došla do vode. Ne postoji taj policajac koji će vam reći da je on sigurno ušao u vodu. Neke radnje upućuju na takve stvari”, rekao je.

Na pitanje ima li Srbija potrebnu tehniku.
“Imaju. Poduzeli sve što su trebali. Sa svime što su prikupili u ovom konkretnom slučaju. Ja vam sada ne mogu o tome detaljno govoriti s obzirom da se istraga još uvijek provodi. Istraga je tajna. Međutim, postoji radna verzija onoga što se dogodilo, a isključene su neke verzije”, rekao je.

“Što se tiče konzumacije opijata ili droge bilo kakve vrste, ne mogu vam iznositi što su nam prenijeli. Morate vještačiti krv, urin… Ostavimo taj dio za istragu koja slijedi. Što se događalo prije dolaska u Gotik, put do Beograda, boravak u Gotiku, sav taj put je praćen u minutu od strane srpske policije. U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna. Što se tiče konzumacije, radi se o istrazi koja je u tijeku, ne mogu govoriti.

Hrvatska policija će s obzirom na saznanja koja smo dobili poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje. Govorimo o nestanku. S njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dok god bude potrebno, da se razjasne neke nedoumice. Postoje još neke radnje koje možemo napraviti da pomognemo kolegama iz Srbije”, rekao je.

“Tek moramo utvrditi jesu li u klubu zaista bili Zadrani i ako su bili, oni nam mogu reći što se događalo u klubu”, nastavlja Gerovac. “Sve ukazuje na činjenicu da Matej i društvo nisu bili u nikakvom sukobu. Ali nema ni indicija da su bili uključeni u neke druge sukobe, ispred ili u klubu”, dodao je.

Pitali ga o involviranosti prijatelja

“U ovakvim slučajevima postoji mogućnost da će se s njima obaviti još razgovora. Dok god se smatra da ti razgovori mogu pomoći, mi ćemo razgovarati s njima”.

“Iz svih tih radnji, uključujući i poligraf koji su prijatelji prošli, ne proizlazi da su oni bilo kako povezani s njegovim nestankom. Što se tiče Zadrana, mi ćemo utvrditi koje su to osobe bile”.

“Ono što mogu reći o ljudima iz srpske policije, mogu reći da na ovom slučaju rade njihovi najiskusniji ljudi. To su apsolutno profesionalci i Srbija ima svu potrebnu tehniku. Imaju dronove, termovizijske kamere. Što se tiče incidentnih situacija, ne postoje dokazi da su Matej ili društvo bili upleteni u bilo kakav incident.

“Zašto je trčao?

“Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica”, kaže. Komentirao je i snimku koja je nastala u Savi. “Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to su zasad spekulacije. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. To je snimka od te noći”, rekao je.

“Srpski kolege otišli su toliko daleko da su kontaktirali i proizvođača mobitela da se provjere neke tehničke sposobnosti koje telefon ima.”

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.