Ilustracija Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA POLICIJA OPTUŽENA ZA NASILJE NAD MIGRANTIMA Iz MUP-a ističu: ‘Ovaj časopis i konkretni novinar i ranije su optuživali bez dokaza’

Autor: I.I.

Britanski portal ‘Guardian’ objavio je u srijedu članak u kojem optužuje hrvatsku policiju za premlaćivanje, pljačkanje i seksualno zlostavljanje migranata na granici između Hrvatske i BiH.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice koji su bazirani na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. listopada, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Ovo vijeće dodaje kako je više od 75 migranata u periodu od jednog tjedna prijavilo ‘nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje’.

Poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova vezano za ove navode te su nam odgovorili kako su navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije koje bismo mogli provjeriti.

“S druge pak strane nikada nisu izvještavali niti o jednom slučaju u kojem su hrvatski policajci doslovno spašavali živote ljudi, žena i djece s teških i nepristupačnih terena te u iznimno teškim zimskim uvjetima koji su i sada pred nama. Naravno da je Ministarstvo unutarnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah pokrenulo odgovarajuće provjere navoda jer nam je interes i cilj, s jedne strane, otkloniti svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajca te, s druge strane, sankcionirati i ukloniti nepravilnosti ukoliko je do njih došlo”, poručili su iz MUP-a.

Autor:I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.