Foto: Robert Fajt / CROPIX

HRVATSKA POLICIJA MOŽE ODAHNUTI? Najavljeno premještanje migranata s graničnih područja! Evo kamo ih vode

Autor: Dnevno

Ilegalni migranti koji borave u kampu Vučjak kod Bihaća bit će izmješteni s te lokacije u srijedu, najavio je u ponedjeljak predsjednik vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

On je na konferenciji za novinare u Bihaću, koju je održao zajedno s voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peterom Van der Auweraertom, rekao kako je već tijekom dana počela provedba ranije dogovorenog plana o zatvaranju kampa Vučjak, s tim da će fizičko premještanje migranata na druge lokacije, što je opisao kao “završnu fazu”, biti provedeno u srijedu. “Potrebno nam je vrijeme za premještanje migranata, a razlozi su tehnički i sigurnosni”, kazao je Ružnić.

Improvizirani kamp Vučjak lokacija je koju su lokalne vlasti u Bihaću uspostavile kako bi ondje boravili ilegalni migranti za koje nema mjesta u drugim kampovima. No migranti koji su onamo stigli mjesecima su suočeni s krajnje nehumanim uvjetima boravka, jer noće pod plastičnim šatorima bez grijanja, struje i tekuće vode, a nerijetko spavaju u blatu na kartonima koje sami pribave.

Poverenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović prošlog je tjedna tijekom posjeta BiH rekla kako se srami da takvo što postoji u Europi te se pridružila pozivima drugih međunarodnih predstavnika da se Vučjak što prije rasformira.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je potkraj prošlog tjedna s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem postigao dogovor o zatvaranju kampa Vučjak, što znači da će migranti koji se sada ondje nalaze biti premješteni u druge prihvatne centre u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Dio njih bi trebao biti prebačen u novi prihvatni centar koji se priprema u napuštenoj vojarni u Blažuju kod Sarajeva, no taj objekt još nije spreman.

Voditelj misije IOM Van der Auweraert u ponedjeljak je rekao kako će tehničko osposobljavanje bivše vojarne potrajati još nekoliko tjedana jer je riječ o opsežnom poslu. Dok se taj posao ne okonča, migranti će biti privremeno smješteni u postojeći kamp Ušivak u mjestu Hadžići, također u blizini Sarajeva. Bude li povećan broj migranata kojima je potreban smještaj, IOM razmatra opciju njihova privremenog prebacivanja u azilantski centar u Salakovcu u blizini Mostara.

Van der Auweraert je rekao kako je ipak najvažnije to što se Vučjak zatvara. “Ovo je prvi korak prema smanjenju migrantskog pritiska na Unsko-sanski kanton”, rekao je dužnosnik IOM-a.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.