Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / Ilustracija

Hrvatska policija hapsi Boyse! Grci su samo ovo čekali

Autor: Ivan Grandov

Hrvatska policija je uhitila devet od deset članova navijačke skupine “Bad Blue Boys”, čije uhićenje je zatraženo Europskim uhidbenim nalogom zbog sudjelovanja u neredima u Ateni.

Petoro uhićenih dovedeno je u sjedište krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu tijekom petka, nakon čega su prebačeni pritvorskom nadzorniku na Oranice.

Grci traže izručenje Boysa koji su pobjegli nakon nereda: Stigli uhidbeni nalozi

Nije bilo istrage

Policija nije provodila dodatna kriminalistička istraživanja, već je postupala u skladu s europskim uhidbenim nalogom i ispunjavala formalnosti propisane grčkim vlastima. Za preostalom osobom s popisa tragalo se u subotu popodne.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX.

“Postupanje po Europskom uhidbenom nalogu (EUN) nije samo puka formalnost, kako se to prikazuje jer od 2016. godine Hrvatska je odbila više od 300 EUN-a a najčešće iz razloga što nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži. Protivit ću se izručenju svoga branjenika Grčkoj jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela”, rekao je za Jutarnji odvjetnik Hrvoje Lukavec, koji je angažiran od strane B. S., a još nekoliko kolega koji zastupaju udrugu “Bad blue Boysa” angažirano je za obranu uhićenih čije izručenje traži Grčka.

“Mog branjenika ispitat će prvo u tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a zatim će biti prepraćen sucu istrage tamošnjeg suda. Prema Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije sud može odbiti zahtjev, može odgoditi predaju našeg državljanina, tražiti dodatna jamstva od zemlje koja traži njegovo izručenje, a može uvjetovati i postupanje pod EUN da će osoba ako bude osuđena biti vraćena u matičnu državu na izdržavanje kazne”, kaže odvjetnik Lukavec.
Grlić Radman: Trebamo biti strpljivi

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova prošle subote rekao je:

“Što se tiče istrage, mislim da je ona pri završetku. Očekujemo u narednom razdoblju da će to biti riješeno. Neće se odvijati predugo – mjesecima, nego će biti nekoliko tjedana, kao što su rekle i grčke vlasti”, rekao je ministar i naglasio da je fokus na tome da se utvrdi identitet počinitelja ubojstva, dodajući da 90 posto uhićenih ima čisti dosje.

“Trebamo biti još malo strpljivi”, dodao je Grlić Radman.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.