Foto; Pixabay, Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska na sramotnom popisu: Jedina EU zemlja, u društvu s Kamerunom i Vijetnamom, poslano nam i upozorenje

Autor: Dnevno.hr

Organizacija za međunarodni financijski kriminal FATF u petak je priopćila da je članicu EU-a Hrvatsku dodala na svoj takozvani “sivi popis” zemalja pod posebnim nadzorom, dodajući da su na popis dodani i Kamerun te Vijetnam.

Hrvatska tako ovim potezom postaje jedina zemlja EU-a na popisu, koji također uključuje Ujedinjene Arapske Emirate, Panamu i Mali, a dolazi kao odgovor na nedostatke u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u zemlji, piše U.S.News.

T. Raja Kumar, predsjedavajući organizacije, rekao je novinarima da se Hrvatska obvezala na akcijski plan za poboljšanje svoje usklađenosti i pozvao zemlju da taj plan provede “što je prije moguće”.

Hrvatski akcijski plan

Hrvatski akcijski plan, među ostalim, uključuje “procjenu rizika povezanih sa zlouporabom pravnih osoba i pravnih poslova te korištenjem gotovine u sektoru nekretnina”, stoji u priopćenju nadzornog tijela.

Radna skupina za financijsku akciju (FATF) sa sjedištem u Parizu, koja je ovaj tjedan održala jedan od svojih redovitih plenarnih sastanaka, međuvladina je organizacija koja podupire borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma postavljanjem globalnih standarda i provjerom poštuju li ih zemlje.

Tijelo je u petak također ponovilo da “sve jurisdikcije trebaju biti oprezne u pogledu trenutnih i novih rizika od zaobilaženja mjera poduzetih protiv Ruske Federacije u cilju zaštite međunarodnog financijskog sustava”.

FATF je suspendirao članstvo Rusije u veljači, a tijelo je u petak također priopćilo da nakon sastanka u lipnju nijedan trenutni član sive liste nije uklonjen.
Oglasilo se Ministarstvo financija

Kažu, dodatni nadzor FATF-a ne znači da je Hrvatska visokorizična zemlja za pranje novca ili financiranja terorizma.

Nadležna tijela ispunit će sve planirane mjere kako bi se nastavio započeti proces jačanja mehanizama sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

“Vezano uz medijske napise o ocjenama FATF-a (globalne organizacije za praćenje usklađenosti sa međunarodnim standardima na području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma) u pogledu Hrvatske, dužni smo reagirati i pojasniti o kojem mehanizmu je riječ, što je Hrvatska ispunila u pogledu sprječavanja pranja novca te izdvojiti mjere koje će nadležna tijela i Vlada u narednom razdoblju poduzeti.
Prije svega, Hrvatska je u posljednjih 15 mjeseci uspješno ispunila 2/3 mjera (44 od ukupno 61 mjere) proizašlih iz izvješća Odbora Vijeća Europe MONEYVAL-a, odnosno ostvaren je napredak na mnogim područjima sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma: visoka politička podrška jačanju sustava; nadzorne i preventivne aktivnosti; financijsko-obavještajna analitika; kazneni progon pranja novca i financiranja terorizma; osiguranje oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i sprječavanje zloupotrebe pravnih osoba za pranje novca i financiranje terorizma.

Ovaj tjedan je u Parizu održana plenarna sjednica FATF-a na kojoj je usvojen Akcijski plan o preostalim mjerama koje Hrvatska treba ispuniti na području daljnjeg jačanja sustava sprječavanja pranja novca. FATF je objavio izjavu kojom je identificirao Hrvatsku kao državu koja aktivno surađuje na rješavanju strateških nedostataka u svojem sustavu za sprječavanje pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije.

Stavljanje pod dodatni nadzor, tzv. sivu listu, ne znači da je Hrvatska postala visokorizična zemlja, već se Hrvatska obvezuje time FATF-u da će aktivno surađivati i brzo provesti pojedine mjere unutar dogovorenih vremenskih okvira. Da su očekivanja za Hrvatsku pozitivna bilo je vidljivo i na raspravi na plenarnoj sjednici, gdje je konstatiran napredak u brojnim područjima od strane stručnjaka FATF-a i predstavnika zemalja i institucija.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dovršava prijedlog Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, a koji će se uskoro naći na sjednici Vlade i biti upućen u daljnju proceduru. To je važan korak u ispunjavanju preostalih mjera u okviru Akcijskog plana, kojim će Hrvatska dodatno osnažiti mehanizme za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Preostale mjere koje će Republika Hrvatska ispuniti u narednih 15 mjeseci, odnose se na 7 područja: dovršetak Nacionalne procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma, povećanje broja zaposlenika u Uredu za sprječavanje pranja novca, nastavak poboljšavanje kaznenog progona pranja novca i primjene mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sustavno otkrivanje i istraživanje financiranja terorizma, uspostava učinkovitog sustava za provedbu međunarodnih mjera ograničavanja, te aktivnosti na području sprječavanje zlouporabe neprofitnih organizacija za financiranje terorizma.

Hrvatska ima učinkovit sustav u mnogim područjima, te se pred FATF-om obvezala na najvišoj političkoj razini na nastavak unaprjeđivanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u čemu ima punu podršku Europske Komisije, MONEYVAL -a i FATF-a”, navodi se u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.