Hrvatska među top deset zemalja u Europi po korištenju obnovljivih izvora energije za grijanje i hlađenje

Autor: Dnevno

U 2018. godini obnovljivi izvori energije činili su 21% ukupne energije koja se koristila za grijanje i hlađenje u Europskoj uniji, javlja Eurostat. Taj se broj neprestano povećavao od početka prikupljanja podataka 2004. godine, a kada je taj udio iznosio 12%.

Prema njihovom pisanju, povećanje industrije, usluga i kućanstava doprinijelo je rastu obnovljivih izvora energije, koji se koriste za grijanje i hlađenje. Među državama članicama EU, najviše se istaknula Švedska koja je koristila gotovo dvije trećine energije (65%) za grijanje i hlađenje, a koja je proizašla iz obnovljivih izvora.

Više od polovice energije koja se koristi za grijanje i hlađenje dolazi iz obnovljivih izvora energije u Latviji (56%), Finskoj (55%) i Estoniji (54%). Suprotno tome, obnovljivi izvori energije za grijanje i hlađenje najmanje su se koristili u Irskoj i Nizozemskoj (obje 6%), Belgiji (8%) i Luksemburgu (9%). U 2018. godini takva je toplinska energija pridonijela više od jedne četvrtine (27%) energije iz obnovljivih izvora koji se koriste za grijanje i hlađenje.

Na ovoj se listi Hrvatska nalazi na visokom devetom mjestu,  a za grijanje i hlađenje koristimo čak 37% obnovljive energije. Ispod nas se nalaze susjedne Italija i Slovenija, ali i neke visoko razvijene zemlje kao na primjer Francuska, Njemačka i Španjolska.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.