Hrvatska je uvela maske za konobare pod pritiskom Njemačke, Austrije i Slovenije: ‘Gosti žele isto iskustvo kao i u svojim domovinama’

Autor: D. Katalinić

Ugostitelji pozdravljaju nove mjere Nacionalnog stožera o obveznom nošenju zaštitnih maski za konobare i poručuju da nije riječ o velikoj promjeni s obzirom na dosadašnje postupanje u borbi protiv virusa budući da je određeni dio ugostiteljskih djelatnika već radio s maskama na licu, naveo je u izjavi za Dnevno predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK Dražen Boban.

Dodao je da će konobarima možda biti nešto teže raditi s maskama na licu na visokim temperaturama, ali i istaknuo da je djelatnicima u restoranskim kuhinjama daleko teže raditi pod maskama nego konobarima, no što je, tu je, kaže, mjere se moraju poštovati.

No, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u izjavi za Dnevno navodi da smo mjeru obveznog nošenja maski za konobare uveli pod pritiskom Njemačke, Austrije i Slovenije, odnosno zemalja iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju kako bi gosti i u Hrvatskoj imali ista iskustva kao i u svojim domovinama.

“Gost je u Njemačkoj navikao da ga konobar poslužuje s maskom na licu jer je kazna za konobara ako ne nosi masku 1500 eura, dok u Hrvatskoj kazna nije propisana. U Njemačkoj i gost mora imati masku na licu, u na sne mora. Obveza nošenja maski za konobare donesena je zbog pritiska zemalja iz kojih nam dolazi najveći broj turista”, pojašnjava Medak.

Širenje zaraze otvorilo je pak čitav niz pitanja kod ugostitelja. Nije im jasno treba li cijeli personal ići u samoizolaciju ako se zarazi jedan od konobara ili ako se naknadno dozna da je jedan od gostiju bio zaražen. Odluku o tome tko ide u samoizolaciju donosi epidemiloška služba, no tada se otvara pitanje na čiji trošak. Također, postavlja se i pitanje ide li konobar u samoizolaciju ili na bolovanje, a iako bi sve trebalo ići na teret države, činjenica je da je naknada HZZO-a za samoizolaciju manja od one za bolovanje.

(VIDEO) Što ako ne nosite masku, a želite ući u trgovinu? Stožer odgovorio na to pitanje!

Ugostitelji se pri tom posebno plaše odluke epidemiološke službe o mogućem zatvaranju lokala zbog zaraženog djelatnika ili gsta, a to bi, kažu, bio posljednji čavao u lijes ionako covidom teško pogođenom ugostiteljstvu. Ukratko, ugostitelji se žale da su zbog nedorečenosti mjera i preporuka u nezahvalnoj situaciji, ali se pozivaju i na presedan s premijerom Plenkovićem koji je tapšao po ramenu covid-pozitivnog Novaka Đokovća pa ipak nije morao u samoizolaciju.

Iz ugostiteljskih udruga doznajemo da polovica lokala na obali, a posebno oni u Dalmaciji, zbog izostanka masovnijeg turizma još uvijek nije otvoreno, a tako će izgleda ostati i na jesen. Istodobno, lokali u Zagrebu rade s prepolovljenim prometima, s tim da bolje prolaze oni na periferji grada od onih u centru, a razlog je opet u nedostatku turista. Budući da se više ne očekuje veliki porast prometa – čak štoviše, s dolaskom jeseni očekuje se pad – velik broj ugostitelja najavljuje otpuštanja radnika, pogotovo nakon završetka sezone.

Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.